Csíráztatás – A kölescsíra

áztatási idő: 8 óra
hőmérséklet: 21 C°
az öblítések gyakorisága: naponta 3 alkalommal
csíráztatási idő: 3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: Béta-karotin; B-vitaminok (B1-, B2); E-vitamin; Szilícium; Nátrium; Kalcium; Foszfor; Vas; Fluor;
a csíra hossza: kb. 2-4 mm

A csírázóképességes jó, a kész csírák friss és szárított, porított alakban is fogyasztható. Kiemelkedő értéke a jelentős fluortartalma, amelynek jelentős szerepe van a fogzománc épségének megőrzésében.

A kölescsíra hatásai:
• rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású
• késlelteti az öregedési folyamatokat
• erősíti a látást
• kiváló vashiányos állapotoknál és savtúltengés esetén.
• gyulladáscsökkentő
• szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét,
• karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert
• segít megelőzni a fogszuvasodást és a fogak zománcának megvédését.
• a köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
• kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
• magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
• vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.