Csak csípősen !

A Vermonti Egyetem kutatói állították fel azt az összefüggést, hogy a csíp?s chili paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a mortalitást, azon belül is els?sorban a szívbetegségb?l és a sztrókból adódó halálozást.

Évszázadok óta gondolják azt az emberek, hogy a paprika és általában a f?szerek kedvez?hatással vannak a betegségb?l  gyógyulásra, de mindeddig egyetlen – Kínában, 2015-ben publikált – tanulmány foglalkozott a chili paprika fogyasztásának hatásával a halálozásra. Ez az új kutatás meger?síti a kínai tudósok eredményét.

A Nemzeti Egészségi és Táplálkozási Vizsgálat Felmérés adatainak felhasználásával, amelyet több mint 16 000 amerikaitól gy?jtöttek 23 éven át.

Mustafa Chopan orvosegyetemi hallgató és Benjamin Littenberg professzor elemezte a csíp?s chili paprikát fogyasztók jellemz?it.

Kiderült, hogy ezek az emberek “a fiatalabbak közé tartoznak, fehér férfiak, mexikói-amerikaiak, családosak, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, és emellett több zöldségfélét és húst fogyasztanak, mint azok, akik nem esznek csíp?s, vörös chili paprikát.”

Jellemz? volt még a csíp?s paprikaev?kre, hogy alacsonyabb a HDL-koleszterin szintjük, kisebb jövedelemmel rendelkeznek és az iskolai végzettségük is alacsonyabb a chili paprikát nem kedvel?kénél.

Az átlagosan 19 év követési id? alatt megnézték a kutatók a chili paprikát kedvel?k közötti halálesetek számát, és elemezték a halálozás okát.

„Bár a mechanizmus, amin keresztül a csíp?s paprika késlelteti az elhalálozást, még közel sem mondható ismertnek, a TRP (Transient Receptor Potential) csatornák, amelyek a csíp?s anyagok (mint a chili paprika hatóanyaga a kapszaicin) els?dleges receptorai, lehetnek részben felel?sek a megfigyelt kapcsolatért” – írják a tanulmányban a szerz?k.

Van még néhány lehetséges magyarázat a chili paprika egészségre kedvez? hatására: például, a kapszaicinról úgy tartják, hogy szerepe van abban a sejt- és molekuláris mechanizmusban, amely megvédi fogyasztóját az elhízástól és segíti a koronáriás véráramlást. Továbbá antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik a kapszaicin, ‘ami közvetve megváltoztatja a bélcsatorna mikrobiomját.”

„Mivel kutatásunk hozzájárul az azt megel?z? kutatás eredményének meger?sítéséhez és általánosításához, érdemes lehet felvenni a táplálkozási ajánlásokba a chili paprika – vagy még inkább a csíp?s hatású élelmi anyagok – fogyasztását. Emellett sürgetni kell a klinikai vizsgálatok megindítását ezen a téren” – jelentette ki Chopan.

Forrás:Független.hu