A cinknek mint nyomelemnek lényeges funkciója van az él? szervezet anyagcseréjében. A Müncheni M?szaki Egyetem kutatása szerint még a minimális cinkhiány is tönkreteszi az emésztést, pedig ekkor még nyoma sincs b?rproblémáknak vagy fáradtságérzetnek.
Az a javaslatuk, hogy még rövid távon is érdemes elkerülni a cinkhiányos táplálkozást.
Ha az állatok takarmánya enyhe cinkhiányt mutatott, romlott a hasnyálmirigy emésztési aktivitása, ami együtt járt az emésztés észre vehet? romlásával – már a kezdeti szakaszban, állapította meg a München-i M?szaki Egyetem Állattakarmányozási tanszékének vezet?je, Daniel Brugger.
Míg az el?z? kutatások csak a klinikailag kimutatható cinkhiánnyal foglalkoztak, ?k a cinkkel jól ellátott állatok funkcióit hasonlították össze az enyhén cinkhiányos állatokéval.
Hogyan reagál a szervezet a kifogyóban lév? cink-raktárakra?
Eleinte semmilyen látható jele nincs a cinkhiánynak, de apró változások már megfigyelhet?k a májban és a vérben.
Újszülött kismalacokat tartottak eltér? mennyiség? cinket tartalmazó táplálékon, hogy megfigyelhessék náluk a korai cinkhiány állapotát: milyen hatásuk van a kiürül? cink-raktáraknak az anyagcserére.
Egyfel?l megfigyelték, hogyan próbálja hatékonyabban felszívni a szervezet a cinket, másfel?l azt látták, hogy csökken a hasnyálmirigy cinkkiválasztása.
A kifejezett – klinikai – cinkhiány id?vel csökkenteni fogja az állat étvágyát.
„Ezzel kapcsolatban különféle feltételezések keletkeztek, pedig a valóság az,, hogy a megemésztetlen táplálék, ami a cinkhiány miatt felgyülemlik a tápcsatornában, az csökkenti az étvágyat, nem a bolygóideg” – magyarázza Brugger.
A hasnyálmirigynek cinkre van szüksége az emésztéshez, mert a hasnyálmirigy végzi az emésztés és az energiaháztartás szabályozását a szervezetben: ezért pumpálja folyamatosan a cinket az emészt?traktusba.
Ha egy él?lény kifogy a cinkb?l, a minimumra csökkenti a hasnyálmirigy a cinkkiválasztását.
Brugger elmélete onnan indult ki, hogy ezt a jelenséget az emésztéshez kapcsolta.
A haszonállatoknál a kapott takarmány megemésztése rendkívüli gazdasági jelent?séggel bír, f?leg az élet els? néhány hetében.
„Kutatásunkkal bebizonyítottuk, hogy közvetlen összefüggés van a hasnyálmirigyben az emészt?enzimek mennyisége és a szervezetben a cink koncentrációja között.
A táplálkozásban még a rövid idej? cinkhiányt is célszer? elkerülni: azt tanácsolhatjuk az embereknek, hogy id?r?l id?re fogyasszanak el egy-két tojást.”
Különösen a vegetariánusok, vegánok és az id?sebb emberek ügyeljenek a cinkbevitelre, mert az enyhe cinkhiány gyulladások felszaporodásához vezethet.