Brit felmérés: a hétvégi sebészkés a legveszélyesebb

(MTI) – Ha valakinek mindenképpen sebészkés alá kell feküdnie, jobb, ha ezt hétfőn teszi, mert a hétvégi műtétek sokkal veszélyesebbek a túlélés szempontjából – ez derül ki az első ilyen jellegű, átfogó brit szakmai felmérésből.

A tekintélyes Imperial College London egyetem szakértői összesen több mint négymillió előre tervezett műtét kimenetelét vizsgálták a 2008 és 2011 közötti időszakban. A British Medical Journal című szaklap által szerdán ismertetett kimutatás szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai kórházaiban elvégzett sebészeti beavatkozások halálozási rátája összességében 0,67 százalék volt a vizsgált műtétek esetében.
  A felmérés ugyanakkor igen nagy ingadozásokat jelzett az átlagon belül attól függően, hogy a műtéteket a hét melyik napján végezték el. Kiderült: a pénteken elvégzett operációkat követő harminc napon belül 44 százalékkal nagyobb a halálozási kockázat, mint a hétfői műtétek után. A szombaton és vasárnap műtöttek túlélési esélyei még sokkal rosszabbak: a hétvégi operációk halálozási rizikója 82 százalékkal magasabb a hétfőinél, bár igaz az is, hogy a tervezett műtétek töredékét végzik csak a két hétvégi napon.
A tanulmány szerzői “elfogadhatatlannak” nevezték a műtétek napjától függő, ilyen mértékű halálozási esélyeltéréseket.
  Paul Aylin professzor, a kutatócsoport vezetője a BBC-nek szerdán elmondta: a sebészeti beavatkozások után általában az első 48 óra a legkritikusabb időszak, a komplikációk – például vérzések, fertőzések – ugyanis általában ilyenkor jelentkeznek. Így ha egy adott kórházban a hétvégi ellátás az ügyeletben lévő orvosok és az ápolószemélyzet kisebb létszáma miatt nem ugyanolyan szintű, mint hétköznap – ahogy arra több korábbi vizsgálat is utalt -, abból nyilvánvalóan következik, hogy a hét késői szakaszában műtött betegek kockázatai nagyobbak lehetnek.
A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szerdán idéz egy januári felmérést, amelyből kiderül, hogy az NHS szakmai vezetői maguk sem tartják ugyanolyan biztonságosnak a hétvégi ellátást a szolgálat kórházaiban, mint a hétközit. Az NHS kórházi körzeteinek vezérigazgatóit arra kérték, hogy egy tízes skálán jelöljék be, mennyire bíznak a hétvégi ellátás biztonságosságában; az országos átlag 5,9 volt.