Bors a fűszerek királya-és gyógynövény

A fekete bors (Piper nigrum) az egyik legrégebbi és legkedveltebb fűszer a világon. Az évelő kúszó növény hazája Malabár-part az Arab-tenger partvidéke az indiai szubkontinens délnyugati részén és ez tény  nagyon fontos szerepet játszott a történelem során. A kijelentés hogy a bors egy kissé beleszólt a Világ történelmébe elég bizarrnak tűnik, de majd kiderül mire is gondolok.

Miután Nagy Sándor elérte Közép-Ázsiát, sőt Indiát is a IV. században új kereskedelmi útvonalakat építettek ki és a bors először jutott el Nyugatra. Rövid időn belül  növekvő népszerűsége a kereskedelem  legjelentősebb tételévé tette. Hamarosan arab kereskedők  bors-monopóliumot hoztak létre,  fűszer-útvonalat építettek ki  az Arab-félszigeten és Egyiptomon keresztül,  európai ügyfeleik előtt pedig gondosan titkolták  hogy tudomásuk lenne a bors  tényleges származási helyéről. 

Csillagászati ​​ára ellenére a borsot  a rómaiak már sokat  használták. Az ókori Görögországban és Rómában  nemcsak fűszerezésre használták de valutának és szent áldozatul az isteneknek.  Adó,  csereeszköz, sarc, fizetség, jutalom és váltságdíj …..és még mindig  a borsról beszélünk.

A kora középkorban már Velence is beszállt a bors-monopóliumba és  kezébe vette az arabokkal való kereskedést. Ezt a jogát legalább annyira  védte, amennyire az arabok védték az indiai termelőkkel való kizárólagos kapcsolatukat. Kettős monopólium, a bors ára az egekben ezért Európában viszonylag kevés szakács engedhette meg magának a fűszerek királyának használatát.A bors a  kora középkorban a konyhaművészet  státusz szimbólumává vált.

 Amikor Európa gazdasági helyzete stabilizálódott és a  bors iránti  kereslet is egyre nagyobb lett a 15.th században  az  európai tengerészek  megpróbálták elérni Indiát és megszerezni a fűszert közvetlenül a termelőktől, megkerülve mind az arab mind  a velencei kereskedőket.

 A 15. század végén a portugál tengerészek megváltoztatták a középkori világképet: 1487-ben Bartholomeu Diaz körülhajózta  a Jóreménység fokát ami azt bizonyította, hogy Afrika nem egy bevehetetlen akadály a kelet felé vezető úton.  Tizenegy évvel később honfitársa Vasco da Gama elérte Indiát, több portugál előőrsöt alapított, és állandó kereskedelmi kapcsolatokat hozott létre  a helyi uralkodókkal. Ettől a pillanattól kezdve Lisszabon és nem Velence volt a fűszer metropolisz Európában. Természetesen az árak nem csökkentek, csak a kereskedelem központja került át egy másik országba (100 évvel később a nyereség ismét elvándorolt, ezúttal Amszterdamba).  Közben Colombus is felfedezte Amerikát pedig csak a mesés fűszereiről híres Indiákat kereste.  Az évszázadok múltak, az európai nemzetek versengtek  a trópusi területek gyarmatosításáért  és megpróbálták sarokba szorítani  egymást a fűszer piacon.Szóval túlzás volt azt mondani az elején hogy a bors mozgatta egész Európát? (Persze hogy túlzás volt! )

Ma már az eredetileg délnyugat -Indiában őshonos borsot a világ trópusi területein mindenhol termesztik.

A fás szárú kúszó növény a Piperaceae (borsfélék) család tagja. Vadon termő formái kétlakiak,a  termesztettek általában kétivarúak. Füzérvirágzata (50-150 virág) és  csonthéjas termése van. 3 évesen kezd teremni és 20-30 évig jól terem. Évente 2x virágzik,  virágzás után 6-9 hónap múlva szedhető a gyümölcs.

 • A zöld bors: éretlenül leszedett, fagyasztva szárított, ill. sós v. ecetes lében eltett bors.
 • A fekete bors:az  éretlenül leszedett bogyókat rövid ideig forró vízben főzik. A hő hatására megrepednek a sejtfalak ami segíti a száradást. Néhány  napig  géppel vagy napon szárítják míg a gyümölcshús a mag körül összezsugorodik és vékony ráncos fekete réteg alakul ki. Már kész is a jól ismert feketebors.
 • A fehér bors: éretten leszedett, 1-2 hétig vízben áztatott, majd terméshéjától megfosztott bors.

A bors nemcsak a fűszerek királya de etnobotanikai felhasználása is széles körű. A növényt  számos ázsiai országban használják mint  stimulánst, kólika kezelésére, reuma, fejfájás, hasmenés, vérhas, kolera, menstruációs fájdalmak esetén.  Szélhajtó, izzasztó és melegítő, és növeli a vizelet kiválasztást. Szintén használják a népi gyógyászatban gyomor betegségek és emésztési problémák, idegfájdalmak, rüh ellen. Az indiai orvoslásban használják ízületi gyulladás, asztma, láz, köhögés, hurut, vérhas, emésztési zavar, puffadás, aranyér, húgycső fertőzésre.
A  borsot  ghíhez keverve a krém használható orrdugulás, orrmelléküreg-gyulladás, bőrkiütés, epilepszia kezelésére. 
A kínai orvoslásban használják hányás, hasmenés, gyomor tünetek esetén. 

Kicsi a bors , de erős tartja a közmondás és most kiderül mennyire találó ez a “jellemzés”-vagyis mi minden van ebben a kicsi borsban amitől olyan széles körű és erőteljes hatásokra képes.

Az illat és a csípősség

Az illat és/vagy szag – ez a legkritikusabb és központi követelmény minden fűszernél, és ez a jellemző tulajdonság többféle összetevő végterméke. Az alkotórészek mint α-terpineol, , acetophenone, hexonal, nerol, nerolidol, cineol,dihydrocarveol, α–pinene olyan illatösszetevőket adnak a borsnak amikre nem is gondolnánk. A hozzáértők olyanokat mondanának virágos, enyhe fűszeres, zöld alma, kámforos, meleg ,édes virágos. Pedig még mindig csak a borsról beszélünk.

A bors mintegy 3,5 % illó olajat tartalmaz melynek főbb összetevői szabinén,pinén, fellandrén, linalool és limonén. Aztán itt van még két igen fontos vegyület a piperin és a chavicine  amely a piperine egy izomerje. Ez utóbbi kettő kölcsönzi a borsnak a csípősséget.

Mi van ha nem az illat és az aroma felől közelítünk hanem “csupán” számunkra fontos  tápanyagokat keresünk a borsban. Vitaminokat – kolin, folsav, niacin, piridoxin, riboflavin, tiamin, A, C, E és K-vitamin- és ásványi anyagokat
-kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, cink- találunk. Ha naponta megennénk 5 gramm borsot akkor a napi K-vitamin szükségletünknek 11%-át tudnánk elfogyasztani , és a napi kálcium 3%-át is.

A fő hatóanyag  a piperine  egy jellegzetes tulajdonsága

A piperine elősegíti az ételekben levő fontos fitokemikáliák és a gyógyszerek gyors felszívódását a tápcsatornából. Megvédi őket a bélben a bontásban részt vevő vegyi anyagoktól és enzimektől. Miután a vegyület belépett a véráramba a piperine -és a bors egyéb  antioxidánsai- védi az anyagokat az oxidatív károsodástól. Íly módon a fekete bors a vele együtt fűszerként alkalmazott növények összes előnyös hatóanyagának pozitív hatását növeli. Adjuk hozzá az ételekhez amilyen sűrűn csak lehet mert növeli a vele együtt alkalmazott fűszerek és más élelmiszerek gyógyászati értékét.

A hatások

 • Szélhajtó, emésztést elősegítő és étvágyjavító: A bors a szájba jutva az ízlelőbimbók stimulálásával  reflexesen javítja a gyomorban a gyomornedv termelődést, ezzel az emésztést.
 • Tumorellenes hatása sokrétű. A piperine segítségével növekszik a vele együtt alkalmazott potenciálisan tumorellenes fűszerek/gyógynövények hatékonysága. A piperine gátolja a tumorsejtek által előállított citokineket. Gátolja a rákos sejtek közötti kommunikációt ezáltal csökkenti a daganatok növekedésének esélyét. Összességében ezek a tulajdonságok teszik a borsot az egyik legfontosabb fűszerré/gyógynövénnyé a rákmegelőzés vonatkozásában.
 • Antioxidáns tulajdonságok. Legkevesebb 16 féle természetes antioxidáns tulajdonságú anyagot lehet felsorolni a borssal kapcsolatban. (Aki még nem unja a sok kémiai nevet itt olvashatja: aszkorbinsav,  béta-karotin,  camphene,  carvacrol , eugenol,  gammaterpinene,lauril-sav ,linalyl-acetate, methyl-eugenol, myrcene, myristic-acid,  myristicin, palmitinsav, piperine ,terpinen-4-ol,ubiquinone ) Ha ez a sok hatóanyag még nem lenne elég a bors fenntartja és fokozza az egyéb antioxidáns vegyületek hatékonyságát is. Így nemcsak bennünket véd a betegségektől, de az ételeinket is védi a romlástól. Borsozzunk bőven az egészség érdekében.
 • A gyulladás: A piperin szignifikánsan gátolja  két fontos gyulladásos mediátor termelését. A gyulladás egy komplex biológiai válasz amellyel a szövetek az őket ért káros hatások ellen védekeznek. Az emberek többsége élete során rengeteg gyulladáscsökkentő/ fájdalomcsillapító gyógyszert szed be. Egy kis bors/vagy borsolaj és máris jobban leszünk.
 • Koleszterin: a borsban nincs koleszterin viszont növeli az emésztési folyamatot , a zsírmolekulák gyorsabban bomlanak könnyen emészthető egyszerűbb formára és nem halmozódnak fel a szervezetben.Az epesavak fontosak a zsír emésztése és felszívódása szempontjából és a bors összetevői  stimulálják az epesav termelést a májban és az epe szekrécióját.
 •  Immunrendszer erősítés: fekete bors  immunmoduláló hatást mutat az  emberi szervezetben. Képes növelni a fehérvérsejtek számát,   támogatja hatékonyságukat , így  segíti a szervezetet a behatoló mikrobák és a rákos sejtek elleni hatékony védekezésben. A borsban levő  arabinogalaktánból,  és tisztított anti-komplementer
  poliszacharidjaiból immunfokozó hatású étrend kiegészítőt lehetne készíteni.
 • Vissza az emésztőrendszerhez: a bors nemcsak a vele együtt alkalmazott más fűszerek hasznos anyagainak felszívódását segíti hanem a vizsgálatok szerint a  piperine növelheti a szelén, a B-vitamin, a béta-karotin és a kurkumin, valamint más tápanyagok abszorpcióját is.  Q10-et tartalmazó étrend kiegészítővel még kísérletet is végeztek . Ha kb. három héten keresztül egészséges önkéntesek napi 120mg Q10-et piperin kiegészítéssel kapták , a harmadik hét végén vérük Q10 koncentrációja  kb. 30%-kal magasabb volt mint azoké, akik a Q10 étrend kiegészítőt önmagában szedték.
 • És az összes többi, a fentiekben bemutatott etnobotanikai alkalmazás is mind igazolt: lázcsillapító, a belőle készült tea használható mint szájvíz fogfájás esetén, vizes kivonatai antibakteriális hatásúak, bőrvörösítő, teája külsőleg bedörzsölésre használható hajhullás esetén, belsőleg emésztési zavarok, köhögés, megfázás és váltóláz kezelésére, toroköblögetőként torokfájás kezelésére.
 • Még néhány egészen meglepő hatást is sikerült kimutatni a borssal kapcsolatban mint például: a piperine növeli a melanocyták termelődését, ezért egy borsból készült krém esetleg hatékony lehet vitiligó kezelésére, vagy a dohányzásról való leszokást segítheti a bors illóolajának a párája.A pára beszívásával a dohányosok kevésbé érzik a megvonási tüneteket, vagy a sóvárgást. ( Dohányosnak tehát jól borsozzuk meg az ételét hátha kevesebbet gyújt rá utána)
 • Végül álljon itt egy népi gyógyászati recept-amit ráadásul gyerekeknek szánnak- csak az érdekesség kedvéért  : 1 gramm porrá tört fekete borsot keverjünk össze 9 gramm glukózzal . A keveréket gyerekek emésztési zavarainak/gyomorrontásának kezelésére javasolják.Egyévesnél kisebb gyerekeknek ebből a porból naponta 3x  0,3-0,8 g-ot kaphat, 1-3 év közötti gyermek naponta 3x 0,5-1,5 g-ot.

Mit vár el egy mai ember az  anyagoktól amelyekkel védeni akarja az egészségét.Legyen természetes, ne legyen benne mesterséges színezék vagy adalékanyag de legyen hatékony és erőteljes hatású. Hát tessék ! Egy csomag bors, amit saját kezűleg darálunk meg.Így biztosan nem veszít semmit értékes hatóanyagaiból.

Forrás: Nutritional Constituent of Black Pepper as Medicinal Molecules: A Review