Bélféreg fertőzés számos pozitív hatással!

Egy bélféreg fertőzés néha nem is olyan rossz az ember számára, bár a civilizált világban minden módon védekezünk ellene. A kutatók mostanában inkább az előnyeit próbálják keresni, és pozitív hatásának okait  megismerni. Íme néhány példa erre.

Egy rövid távú bélféreg fertőzés hosszú távú védelmet nyújthat az I-es típusú cukorbetegség ellen a Dr. William Gause és csoportja által végzett kutatások szerint (New Jersey Medical School).Az eredményeket már publikálták a Mucosal Immunology című tudományos folyóiratban.

Az I-es típusú cukorbetegségben a szervezet saját immunrendszere támadja meg a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A betegségnek ez az autoimmun formája szinte ismeretlen a fejlődő országokban.A magyarázat erre a jelenségre a gyakori krónikus féregfertőzés a bélrendszerben, amely visszafogja a saját agresszív T-sejtek fokozott működését, ami az oka például az I-es típusú cukorbetegségnek ,és más autoimmun betegségeknek. Ha  megértjük  T-sejtek megszelidítésének mechanizmusát a féregfertőzés során, egy új stratégiát kaphatunk a kezünkbe amellyel ellenőrzésünk alá vonhatjuk ezeket a gyulladásos betegségeket.Dr Gause  és teamjének kutatásai szerint egy kéthetes bélféreg fertőzés  a Heligmosomoides polygyrus nevű féreggel tartós védelmet nyújtott az I-es típusú cukorbetegség ellen egerekben.Hasonló a helyzet egy másik bélféreg esetében Trichuris suis, amelynek petéivel már klinikai vizsgálatok folynak a súlyos gyulladást okozó Crohn-betegség, és a sclerozis multiplex vonatkozásában. A kutatás lehetséges magyarázatot ad arra, miért hatékonyak a parazita által kiváltott mechanizmusok a gyulladásos betegségek ellenőrzésében.

Az idézett másik kutatás pedig egy szintén érzékeny szervet, a tüdőt veszi célba. A tanulmány a Nature Medicine online kiadásában jelent meg.

Sok bélféreg  miközben eljut a belekbe,tesz egy kis kitérőt a tüdőben. Ilyen féreg a Nippostrongylus brasiliensis rágcsálókban ,amely ugyanúgy viselkedik, mint az emberi kampósféreg , amely jelenleg a világon több mint 700 millió embert fertőz.Mikor ez a féreg áthalad a tüdön szöveti károsodást, és gyulladást idéz elő.A támadás ellensúlyozására a szervezet  egy adott típusú immunválaszt  úgynevezett Th2 választ mozgósít amely segíti a férgek kiűzését.Az új kutatás szerint azonban a szervezet válaszának előnyei többrétűek. Sokrétű sejtszintű válasz segít kijavítani a férgek által okozott kárt. a paraziták által indukált Th2 -válasz megindít egy többtényezős folyamatot amely fontos a heveny sebgyógyulásban, a gyulladás ellenőrzésében,és végül ezek a folyamatok együttesen egy sebgyógyulási reakciót váltanak ki.Így a parazitafertőzés által indukált immunválasz előnyős lehetne az akut légúti fertőzések, például a tüdőgyulladás által okozott tüdőkárosodások kezelésére.