Bármilyen vérzést képes elállítani

Különös nevét a növény annak köszönheti, hogy lapos, háromágú terméseinek alakja a pásztorok (szerzetesek) tarisznyájára hasonlít. A növényt más nemzetek is efféle névvel illetik: az angoloknál Shepherd’s sprout, a franciáknál Bourse de pasteur, a németeknél pedig Hirtentasche. A cseh kokoška valószínűleg a latin Capsella bursa-pastoris szó szerinti fordítása alapján születhetett.

A név hallatán gyomnövényre gondolhatunk, azonban már többször is meggyőződhettünk arról, hogy nincs olyan gyógynövény a Földön, amely ne volna jó valamire.

A kozmopolita európai

A pásztortáska a Földközi-tenger keleti partvidékéről és Kis-Ázsiából származik. Gyorsan meghódította Európát, majd pedig a többi európai növénnyel együtt az egész világot. A trópusokon kívül bárhol fellelhető – az alföldektől a hegyvidékekig. Bármely talajt és nehéz körülményeket is elvisel. Utak mentén, mezőkön, töltéseken, építkezéseken, romlerakókon és a kertekben, a napos, megbontott talajú élőhelyeken egyaránt megél.

A pásztortáska a keresztesvirágúak rendjébe tartozó egy- vagy kétéves növény. A növény 20-50 cm magasra is megnő, szerteágazó szára a földközeli levélrózsa hosszúkás, karéjos leveleiből, csomókban növekszik. A száron levő, szárölelő nyilas levelei sokkal kisebbek. Minden levele szőrös. A növényszár csúcsán márciustól novemberig (enyhe tél esetén akár egész évben) fürtökben virágzik. Apró, 3 mm nagyságú, szürkés-fehér virágaiból fejlődnek ki a magot rejtő termései. Kis szív alakú becői az év során folyamatosan beérnek. Nem csoda, hogy a pásztortáskát a kultúrnövényt termesztő helyeken, a kertekben nem látják szívesen.

A növény teljes, föld feletti részét tavasszal a legalkalmasabb begyűjteni és kiszárítani. Kivonata antioxidánsokat, flavonoidokat és glikozidokat, aminosavakat (betain), kolint, hisztamint, rostanyagokat, szaponinokat, cserzőanyagokat és vitaminokat (A, B, C, E, K), valamint ásványi anyagokat (kalcium, kálium, kén, réz, mangán) tartalmaz.

Feltűnően hatékony

Gyógyászati felhasználására az ókortól, Hippokratésztól kezdve, egészen az I. világháborús lövészárkokig a növény vérzéselállító képessége adott okot. Bármilyen eredetű vérzést – külső sérülések, orrvérzés, ínyvérzés, aranyér, zúzódások – el tud állítani. Bizonyított, hogy a belső vérzéseket is csillapítja: a belek, a gyomor, a vese, a méh vérzéseit vagy akár az erős menstruációs vérzést is.

A pásztortáskából készített borogatás olyan bőrproblémákra is remekül használható, mint az akne vagy a fekélyek. Alkalmazását javasolják továbbá női bajok és betegségek kezelésére, mint például a változókori panaszok, mellduzzadás, mellgyulladás, szoptatás alatti mellbimbógyulladás.

A növényből készült kivonat összehúzza a simaizomzatot végbél-, és méhsüllyedés esetén. Egyéb jótékony hatásai: stabilizálja a vérnyomást, támogatja a szervezet anyagcseréjét és méregtelenítését, tisztítja a vért, optimalizálja a máj, a lép, a vese és a húgyutak működését, továbbá hatékony az érelmeszesedéssel szemben. A daganatellenes hatásait kutató vizsgálatok eredményei is bizakodásra adnak okot.

A gyógynövény erejéről a vele kapcsolatos figyelmeztetések is sokat elárulnak: hosszú távon vagy nagy mennyiségben tilos az alkalmazása! Fogyasztása véralvadási probléma esetén vagy szívritmuszavarban szenvedőknek, továbbá allergiásoknak és állapotos vagy szoptató kismamáknak nem ajánlott. Túlzott használata idegrendszeri bénulást okozhat.

Űlőfürdőbe, tinktúrába, salátába

A pásztortáskából főzetet (kortyonként fogyasztva, legfeljebb 0,5 l/nap), ülőfürdőket, alkoholos tinktúrákat készíthetünk. Ödémára és sérülések gyógyítására a növény szárának forrázatát vagy a szárított gyógynövényből készített port alkalmazhatjuk.

Az egész növény ehető, a gyökerét is beleértve. A hagyományos ázsiai konyhában közkedvelt wok fűszer mind friss, mind szárított formában. Csípős ízű, ezért zöld salátákban vagy levesekben helyettesíti pl. a kakukkfűvet vagy a mustárt.

Kiváló íz- és egészségforrás, egész évben. De vigyázat, csak mértékkel!

Írta: Vladimír Vonásek
Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA  fitoterapeuta, természetgyógyász,