Az Európai Parlament irányelveket dolgoz ki a gyógyszerbiztonság érdekében

(MTI) – A betegek jobb tájékozódása érdekében változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága – tudatta a testület néppárti tagja szerdán.

Peter Liese német konzervatív képviselő egy újságíróknak tartott tájékoztatón elmondta, azt szeretnék, hogy a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatók olvashatóbbak és érthetőbbek legyenek. Emellett kötelezővé tennék a gyártóknak, hogy az adott gyógyszer csomagolásán világosan tüntessék fel a készítmény legfontosabb adatait és mellékhatásait.
Peter Liese, aki maga is végzett orvos, elmesélte: személyes tapasztalataiból is tudja, hogy a betegtájékoztatók sok pácienst elbizonytalanítanak, mert nehezen érthetők.
“Sokan egyszerűen eldobják a tájékoztatót, és ezzel sok fontos információ is kukában végzi. Mások viszont figyelmesen elolvassák, megrettenek a rengeteg lehetséges mellékhatástól és a gyógyszert dobják a kukába, noha égető szükségük volna rá” – magyarázta a konzervatív EP-képviselő.
A részletek kidolgozása az Európai Bizottság feladata lesz.
A javaslat a gyógyszerek csomagolása mellett arra is kitér, hogy ezentúl, ha egy gyógyszergyártó cég visszavonja egy termékét a piacról, akkor kötelező lesz megindokolnia, hogy ezt miért teszi.
Ennek a 2011-ben Franciaországban kirobbant gyógyszerbotrány miatt látja szükségét Peter Liese. Tavaly hatalmas felháborodást keltett Franciaországban, hogy a Mediator nevű gyógyszer legalább ötszáz, de egyes becslések szerint 2.000 ember halálához vezetett, miközben szakértők már 1998-ban figyelmeztettek a tabletta veszélyeire, a készítmény előállítója, a Servier pedig az olasz és a spanyol piacról 2003-ban kivonta a terméket gazdasági okokra hivatkozva – ismertette az ügy részleteit az EP-képviselő.
A jelenlegi javaslat értelmében az Európai Gyógyszerügynökségen keresztül az összes tagállam illetékes hatósága rögvest értesülhet arról, ha egy gyógyszergyártó valamelyik termékét kivonja a piacról, vagy ha az Európai Bizottság vagy valamelyik uniós tagállam hatósága egy gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét visszavonja.