Az étkezési rostok növelik a jótékony bélbaktériumok számát

Washington – Az étkezési rostokról ismert, hogy el?segítik a bélmozgást, amerikai kutatók pedig most igazolták, hogy a rostban gazdag táplálék növeli bizonyos jótékony baktériumok számát is a bélben.    Az étkezési rostok növényi eredet? ballasztanyagok, amelyeket a test enzimatikus úton, a normál emésztési folyamatban nem bont le.
A Journal of Nutrition cím? szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz húsz önkéntes férfit toborozott Seema Hooda és kutatócsoportja az Illinois-i Egyetemen. A vizsgálatba bevont emberek vállalták, hogy minden nap elrágcsálnak egy 21 grammos, polidextrózból vagy kukoricapehelyb?l készült szeletet.
Mindkét rostanyagot gyakran használják péksüteményekben, müzlikben és reggeli szeletekben. A résztvev?k székletmintáját elemezték a teszt elején, majd két hét elteltével újra. A DNS-elemzésb?l kiderült, hogy az elfogyasztott többlet rostanyag hatására két jótékony baktérium populációja lényegesen megemelkedett az önkéntesek bélrendszerében.
Az ellen?rz? vizsgálat idejére jóval több Faecalibacterium keletkezett, egy gyulladásgátló hatású baktérium, amely véd a gyulladásos bélbetegségek ellen. Emelkedett a Lactobacillusok száma is, amelyeket egyébként probiotikumként kapszulákban szedünk vagy joghurtokban fogyasztunk.
A kutatók úgy vélik, azért szaporodott a barátságos baktériumok népessége, mert a nagyobb mennyiségben bevitt étkezési rostokkal megkapták azt, amit leginkább kedvelnek. A táplálkozási ajánlások szerint naponta 30 gramm étkezési rostot kellene fogyasztania egy feln?ttnek, ám az Egyesült Államokban a legtöbben ennél jóval kevesebbet, mindössze 15 grammot vesznek magukhoz étrendjükben – idézte a tanulmányt a Scientific American cím? amerikai ismeretterjeszt? portál (www.scientificamerican.com).
Az eredmények arra utalnak, hogy a probiotikumok szedése helyett érdemesebb lenne a jótékony baktériumok számát helyben, az emészt?rendszerben szaporítani, amit el? lehet segíteni a prebiotikumként alkalmazott rostanyagok fogyasztásával.

(MTI)