Az elhízás és konyhasó együtt fokozottan káros

A magas vérnyomás kifejl?désének a kövérség és a sok konyhasó egyaránt jelent?s kockázati tényez?je, együttes hatásuk azonban rosszabb, mint a kett? „matematikai összege” volna – állapították meg japán kutatók, akik az Amerikai Élettani Társaság konferencián ismertett tanulmányukban megjegyzik: ezért egy különleges fehérje a felel?s.Fudzsita Tosiro és munkacsoportja patkányokon kisérletezve vizsgálta a sok konyhasót tartalmazó táp hatását a vérnyomásra. Olyan patkányokat sikerült kitenyészteni, melyeknek eleve magas volt a vérnyomása, de különböz? mértékben voltak érzékenyek a sóbevitelre. Amikor kövér és sóra érzékeny patkányoknak sok sót tartalmazó tápot adtak, az állatok veséjének sejtjeiben sóra érzékeny receptort aktivált a Rac1 jel? fehérje. Normális körülmények között ezt a receptort csak az aldoszteron nev? hormon indítja el.
Amikor a receptor bekapcsol, a só visszaszívására alkalmas ioncsatorna aktiválódik, és több folyadékot tart vissza a szervezetben. Ennek az a következménye, hogy a vérnyomás megemelkedik. A Rac 1 fehérje egészséges körülmények között a sejtnövekedésben játszik szerepet, a kutatók pedig csak most igazolták, hogy az aldoszteron hormon hatását utánozza.
A munkacsoport ezt akkor észlelte, amikor a kövér és magas vérnyomású patkányokat olyan gyógyszerrel kezelték, mely gátolta a Rac1 fehérjét. Amikor erre a készítményre a patkányok vérnyomása csökkent, megértették, hogy olyan kórfolyamatot fedeztek fel, mely a súlytöbblet és a fokozott sóbevitel összefüggése útján hatványozottan emeli a vérnyomást.
Fudzsita professzor el?adásában kiemelte, hogy a Rac1 útján a sóérzékenységen keresztül fokozódik a vese károsodása. Ez azt jelenti, hogy a Rac1 fehérjét gátló készítmények a sóra érzékeny magas vérnyomás kezelésére különlegesen alkalmasak lehetnek.

Forrás: MTI, Matos Lajos