Az egyik legősibb gabonaféléből készül az első magyar biosör

(MTI) – Nemcsak vegyszermentes, hanem antioxidánsokban, nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél az els? hazai biosör; az egysoros búzából (alakorból) f?zött Alakor sört csütörtökön mutatták be a projektben közrem?köd? Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén.

    A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontja, a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft., valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 2008-ban fogott össze, hogy létrehozzák az els? hazai biosört.
Megyeri Mária, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont munkatársa felidézte, választásuk az alakorra, az egyik leg?sibb gabonafélére esett, amelyet tízezer éve kezdték termeszteni Kis-Ázsiában, a nagyobb term?képesség? gabonafélék megjelenésével azonban visszaszorult a termesztése.
  Az alakor azonban rendkívül alkalmas a biom?velésre: lényegében vegyszermentesen termeszthet?, és gyengébb talajokon is megfelel? termést produkál, így m?trágyázást sem igényel. Ez a gabonaféle ráadásul igen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és számos nyomelemet tartalmaz, innen jött az ötlet, hogy biosör készüljön bel?le – idézte fel Megyeri Mária.
A gyártástechnológia kidolgozását a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke vállalta. Hegyesné Vecseri Beáta tanszékvezet? elmondása szerint a malátagyártás technológiája, majd a sörgyártás optimalizálása el?ször labor-, majd „félüzemi” körülmények között zajlott. Az els? komolyabb mennyiség, még nem a végleges összetev?kkel, márciusban készült el Orgoványban: ale-típusú, borostyánszín? ital lett, amely magában hordozza a fels?erjesztés? éleszt? aromáit, így f?szeresebb, testesebb a lager söröknél.
Kanyó Zsolt, a Biokontroll Hungária Kft. projektvezet?je a nemesítés, az alapanyag-termesztés, a feldolgozás és a forgalmazás ellen?rzésér?l és tanúsításáról szólt, hangsúlyozva: ennél a terméknél mindez a szokásos biotanúsításnál is szigorúbb feltételek mellett történik.
Az Alakor sör minden palackja egyedi sorszámot kap, amelynek segítségével nyomon követhet? lesz az útja: a fogyasztó megtudhatja, honnan származtak az alapanyagok, melyik f?zetr?l van szó, mikor és hová szállították ki a palackot.
Ráki Zsolt, a Körös-Maros Biofarm Kft. egyik tulajdonosa és vezet?je elmondta, 40 hektáron termelnek alakor búzát biom?velésben, amely a konvencionálisnál jóval munkaigényesebb, a hozam így lényegesen alacsonyabb.
A márciusi els? f?zést követ?en a receptúra némileg változott, így a jöv? hétt?l a boltokba kerül? késztermék testesebb, sötétebb lett – számolt be.
A gyulai székhely? agrárcég vezet?je az MTI-nek elmondta, idén 150-200 ezer palack készül az orgoványi f?zdében, a cél azonban évi 600 ezer palack értékesítése. Az Alakor sör a tervek szerint a jöv?ben csapolva is kapható majd, lesz sz?retlen és light (alacsony alkohol- és energiatartalmú) változata, de készül egysoros búzából barna-, valamint alsóerjesztés? sör is.
(FOTÓ)