Az éghajlat hatással van a kultúrára – és az erőszakos viselkedésre

A Vrije Universiteit Amsterdam kutatói megmagyarázzák, bizonyos erőszakos cselekmények miért gyakoribbak az egyenlítő környékén, mint másutt.

Egy új modellt fejlesztettek ki, amely túlmegy azon az egyszerű tényen, hogy a forróság agresszívabb viselkedésre ösztönöz. A betűszóval CLASH- nek (Climate Aggression and Self-controll in Humans – Éghajlatból levezethető Agresszió és Önkontroll az Emberben) modell a kutatóknak azt a feltételezését tükrözi, hogy a forró éghajlat és a kevés szezonális hőmérsékleti variáció gyorsabb életstratégiához vezet: kevésbé fókuszálnak az ott élők a jövőre, kisebb az önkontrolljuk, ami együtt hozzájárul a több agresszióhoz és erőszakhoz.

„A klíma meghatározza, hogyan élnek ott az emberek, befolyásolja a kultúrájukat, olyan módokon, amire nem is gondolunk a mindennapi életben. Hisszük, hogy a modellünk képes megmagyarázni a klíma hatását az erőszak előfordulási arányára a világ különböző részein” – magyarázza Paul van Lange pszichológia professzor.

Több kutatásban kimutatták már, hogy magasabb az erőszak és agresszió aránya a forró égövben.

„De az a két magyarázat, amit adni szoktak rá, nem kielégítő.” A General Aggression Model azt sugallja, hogy magas hőmérséklet mellett kellemetlenül érzik magukat az emberek, irritálja őket, ezért lesznek agresszívabbak.

„De ez nem magyarázza meg az olyan extrém cselekedeteket, mint a gyilkosság.”

A másik elmélet az az, hogy az emberek a szabadban élnek, ezért gyakrabban kerülnek kapcsolatba másokkal a meleg égövön, ami több konfliktusra ad lehetőséget.

Az ilyen – forró – éghajlaton élő emberek a jelenben élnek, arra orientálódnak, nem annyira a jövőre, és gyors az életstratégiájuk – most csinálják a dolgokat.

„Kevésbé szorítja őket az idő, kevésbé használják a születés tervezést, korábban szülnek gyereket és gyakrabban. A gyorsabb élet és a jelenre irányuló szemlélet mellett kevésbé gyakorolnak önkontrollt. Ez viszi az embereket arra, hogy gyorsabban reagáljanak, agresszívak legyenek és gyakran erőszakosak.”

A kutatók megjegyzik, hogy elméletük nem determinisztikus.

„Hogyan reagálnak az emberek, hogyan közelítenek az élethez, az része a kultúrájuknak, a kultúrát viszont erősen befolyásolja a klíma. A klíma nem az ember, de egy része az embernek, ami befolyásol bennünket. Mi úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos része a kultúránknak”- mondja Van Lange. „Minthogy a CLASH új elmélet, még sok kutatás van hátra, hogy bebizonyítsuk a helyességét.”

Forrás:Független.hu

Megjegyzés:  A nagy melegben az utakon sokkal több az ingerült, agresszív autós! Bár a szövegnek semmi köze nincs a közlekedéshez, mégis ez jutott eszembe először amikor olvastam a cikket ! De az is lehet, csak rossz helyen közlekedem és ezt senki más nem érzékeli .