Az átverés egy finomabb formája:játék az összetétellel, a mennyiséggel és a megfogalmazásokkal!

Ha valamit tényleg rendesen szedünk, és nem sajnáljuk a pénzt az étrend-kiegészítőkre -mert azzal kecsegtetnek bennünket hogy ezzel megválthatjuk majdani betegségünket- akkor itt az ideje hogy figyelmesen végigolvassuk ezt a cikket. Ugyanis az esetek többségében azzal talán tisztában vagyunk -amennyiben figyelmesen átböngészünk néhány tanulmányt-hogy mit is kéne szednünk, de tartok tőle a mennyiségre már nem fordítunk kellő figyelmet. Voltaképpen senkit sem hibáztathatok ezért, a gyártóktól azonban talán joggal elvárhatnánk hogy  ne verjenek át bennünket. Még azt is meg merem kockáztatni hogy a reklámok és szórólapok hatására olyanokat is szedünk amelyekre semmi szükségünk sincs.

Akkor bemutatom az átverés egy  finomabb változatát: amikor tényleg az van a pirulánkban ami a fellelhető szakirodalomban hatékony lenne  arra a valamire amire szedjük, csak éppen a hatóanyagok mennyisége nem felel meg a célnak. A kutatás az időskori makuladegeneráció (AMD) bizonyos formáinak előfordulásakor ajánlott  étrend-kiegészítőket vizsgálta, természetesen nem Magyarországon készült, de a tanulságok  a magyar viszonyokra is alkalmazhatóak.

A vakság  fő oka az idősebb felnőttek körében az Egyesült Államokban az időskori  makuladegeneráció (AMD). Röviden összefoglalva a betegséget a retina központi  részén található makula elváltozása okozza, amely lehetővé teszi, hogy a finom részleteket is élesen lássuk. A betegség bizonyos szakaszaiban a romlás megelőzésére egy meghatározott összetételű étrend-kiegészítőt ajánlanak. Az összetételt az Age-Related Eye Disease Study (AREDS)  alapján meghatározott mennyiségű antioxidánsokból és cinkből állították össze.

A formulát 2001-ben állították össze majd követéses vizsgálatok alapján 2011-ben arra a megállapításra jutottak hogy ha az egyik összetevőt (béta-karotin) kicserélik hasonló tápanyagokra ( luteintre és zeaxantinra ) a formula még mindig hatásos marad (AREDS2). A béta-karotin azért került ki a formulából mert dohányosok esetében béta-karotin hatására nőtt a tüdőrák kockázata.

Annak tesztelésére hogy az Amerikában forgalomban levő legkelendőbb márkák megfelelnek-e a tudományosan bizonyított összetételnek 2011 júliusától 2012 júniusáig 11 termék összetételét és promóciós anyagát elemezték. Azt találták hogy a termékek mindegyike tartalmazta az AREDS vagy az AREDS2 formula alkotórészeit de:

-csak négy termék tartalmazta a vizsgálatoknak megdelelő mennyiségű hatóanyagot

-másik négy termék alacsonyabb dózisban tartalmazta azokat

-négy termék pedig olyan kiegészítő vitaminokat, ásványi anyagokat vagy növényi alkotórészeket  tartalmazott amelyeknek semmi köze nem volt az eredeti vizsgálatokhoz.

Ezen kívül mind a 11 termék promóciós anyaga olyan kijelentéseket tartalmazott mint például:

-támogatja a szem egészségét

-védi a szem egészségét,

-segít egészségesebbé tenni a szemet stb.

Viszont egyikben sem szerepelt az a kijelentés hogy az AREDS formula csak az AMD bizonyos szakaszaiban bizonyul hatásosnak, és az sem, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre elég bizonyíték amely alátámasztaná hogy az étrend-kiegészítő rutinszerű szedése megelőzné a szembetegségeket.

Amikor sok vitamin és étrend-kiegészítő azt állítja hogy támogatja a szem egészségét  akkor az emberek nagyon könnyen vásárolnak meg olyan kiegészítőket amelyek aztán nem hozzák meg a kívánt eredményt még hosszas szedés alapján sem miután eleve nem történtek erre vonatkozó vizsgálatok. Tehát szedhetjük ameddig akarjuk ha éppen nincs semmi bajunk, ettől még pár év múlva megtörténhet a baj.

A kutatást végezte: Yale-New Haven Hospital-Waterbury Hospital, Penn State College of Medicine, Providence VA Medical Center and Warren Alpert Medical School of Brown University, és az Amerikai Szemészeti Akadémia online folyóiratában tették közzé.

Nézzük mi a hasonlítási alap:

AREDS: Age-Related Eye Disease Study (500 mg of vitamin C, 400 IU of vitamin E, 15 mg of beta-carotene, 80 mg of zinc, 2mg of copper)

AREDS 2: (500 mg of vitamin C, 400 IU of vitamin E, 10 mg of lutein, 2 mg zeaxanthin, 80 mg of zinc, 2 mg of copper)

És az alábbi linken megtalálhatják a vizsgálat eredményét táblázatba foglalva:

Ocular Nutritional Supplements: Are Their Ingredients and Manufacturers’ Claims Evidence-Based?

Néhány a fentiek közül Magyarországon is forgalomban van.

Forrás:ScienceDaily