Az Atlanti-óceánnál is sósabb pizzát árult egy brit étterem, ám az egészségügyi ellenőrök véget vetettek gyakorlatának.

 A Mill Hill-i vendéglő elvitelre sütött pepperónis pizzájában 10 dekánként 2,73 gramm só volt, míg az óceánban a hányados 2,5. Az Adam and Eve (Ádám és Éva) étterem pizzái két és félszer sósabbak voltak, mint a nagyáruházakban kapható pizzák.
Az étterem közölte, hogy a vizsgálat hatására változtatott receptjén és sótlanabbá tette pizzáit.
A felmérés egyébként egy híján 200 pizzára terjedt ki, egész Nagy-Britanniát felölelte. A sócél – amelyet a brit egészségügyi minisztérium írt elő, és amelyet 2012 végére kell elérni – 1,25 grammban maximálja 10 grammnyi pizzában a sót. Jelenleg a nagyáruházak állnak a legjobban ennek teljesítésében, fagyasztott pizzáik háromnegyede nem sósabb. Az elvitelre sütött pizzáknak viszont csak a 16 százaléka nem lépi túl a rátát. Mindezek ellenére a szupermarketek pizzái még mindig egészségtelennek minősülnek, mindegyikben akad bőven telített zsírsav, amely komolyan veszélyezteti az emberi egészséget, szívrohamot, agyvérzést okozhat az ereket eltömítő hatása okán.
Az elvitelre sütött pizzák 84 százalékéban találtak az ellenőrök telített zsírokat.
A felmérés egyébként 199 pizzafajtára terjedt ki, és Nagy-Britannia egészére – adta hírül a The Daily Telegraph című bit lap.

Forrás:MTI