Az anyatej bonyolultságához fogható újszülött-táplálék még az állatvilágban sincsen

Az ember táplálja kicsinyét a legbonyolultabb tejjel az eml?sök között. Az anyatej 200-félénél is több cukormolekulát tartalmaz, szemben az átlagosan megtalálható 30-50 félével, mint az egérnek vagy a tehénnek az esetében.

Ma is rejtély ezeknek a cukroknak a szerepe, és az is, miért változtatja  összetételét az anyatej a táplálás id?tartama alatt. Ennek feltehet?leg a csecsem? immunrendszeréhez vagy  kialakulásban lev? bélflórájához van köze.

Bár az anyatej gyakran az újszülött els? tápláléka, az anyatejben lev? cukormolekulák nem egyszer?en a csecsem? táplálását szolgálják.

Az újszülött bélcsatornája születéskor teljesen steril, egyetlen baktérium sem található benne, de néhány nap múlva mikrobák milliói, egy hét múlva pedig milliárdjai népesítik be.

A cukrok, amelyek az anyatejb?l származnak, ezeknek a mikrobáknak szolgálnak táplálékul – bizonyos baktériumfajok felnevelését célozzák.

Az anyatej nemcsak tápanyagokat és vitaminokat nyújt a babának, hanem immunglobulinokat, citokineket, antimikrobiális fehérjéket, hormonokat, oligoszacharidokat, amelyek er?sítik az immunrendszerét, kialakítják a bélflóráját, serkentik a növekedését, s?t, még a szülés id?zítését is szabályozzák – mint egy korábbi kutatás kimutatta.

“Az anyatej el?mozdítja a bélcsatorna kolonizációját specifikus baktériumfajokkal, amelyek képesek megemészteni az anyatej cukormolekuláit” – magyarázza az írás társszerz?je, Thierry Hennet (Institute of Physiology, University of Zurich), Az újszülött nem tudja megemészteni ezeket a cukrokat, úgyhogy szó szerint a baktériumok számára vannak az anyatejben.”

Az anyatej alapozza meg a baba immunrendszerét. Közvetlen születés után a tej antitesteket és a káros baktériumok fejl?dését lassító molekulákat tartalmaz, és koordinálja a fehér vérsejtek tevékenységét.

Egy hónap múlva, amikor kezd kialakulni az újszülött adaptív immunrendszere, az anyatej összetétele megváltozik: az anyai antitestek koncentrációja több mint 90 százalékkal csökken. Ugyancsak csökken az anyatejben a cukrok fajtáinak száma, ami azt mutatja, hogy kevésbé szelektálja a baktériumfajokat.

Az érett anyatejben megnövekszik a zsírok és más tápanyagok száma, ezek a csecsem? fejl?dését támogatják.

Sokféle funkciója ellenére, a gyerekek egészségesen feln?hetnek anyatej nélkül is, ami felveti azt a kérdést, meddig jó, meddig normális szoptatni a csecsem?t.

Az anyatej csökkenti az újszülött halálozását, jelent?sen csökkenti a bélfert?zést, légúti fert?zést, de a kés?bbi haszna mellett kevés adat szól.

„Óvakodunk attól, hogy bármiféle tanácsot adjunk. Egyrészt az anyatej az evolúció több millió éves produktuma, és minden valószín?ség szerint optimális összetétel? egy újszülött számára, de arra a kérdésre, hogy meddig van szüksége valójában a csecsem?nek anyatejre, nem válaszolhatunk. Úgy érezzük, a családoknak kell meghozniok a döntést, és nem a tudósoknak.”

Forrás:fuggetlen.hu