Az alkoholmentes vörösbor csökkenti a vérnyomást

(MTI) – A mediterrán országok statisztikái bizonyítják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, különösen a f?étkezésekhez elfogyasztott egy-egy pohár vörös bor megivása szívvéd? hatású, részben azért, mert csökkenti a vérnyomást. Spanyol kutatók most igazolták, hogy az a vörösbor, amelyb?l kivonták az alkoholt, még hatásosabb vérnyomáscsökkent?, mint az eredeti bor.

A bor – f?leg a vörösbor – több ezer biológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek alapvet? részeit képezik jótékony hatásának. Nagy részük különböz? fenolvegyület, amelyeket a szakirodalom polifenolok néven említ.
A polifenolok valószín?leg legkedvez?bb hatása, hogy jelent?sen növelik az erek bels? borítását adó sejteknek a nitrogén-monoxid-képz? tulajdonságát. A nitrogén-monoxid alapvet? értágító anyag, amely ezáltal a ver?erek tágasságát szabályozza: ha több van bel?le, az erek tágulnak és ezzel a vérnyomás csökken.
Gemma Chiva-Blanch, a Barcelonai Egyetem kutatója és munkatársai a vörösbor, az alkoholmentes vörösbor és a gin vérnyomáscsökkent?, illetve nitrogén-monoxid-termel? hatását vizsgálták egy minitanulmányban. Az id?sebb korosztályból 67 önkéntes férfit találtak, akik rendszeresen, mértékletesen ittak vörösbort, és vagy cukorbetegségben szenvedtek, vagy szívbetegség szempontjából három fontos kockázati tényez?jük volt.
Véletlenszer? kiválasztás szerint többhetes alkoholmentes id?szak után vagy napi 30 gramm alkoholt tartalmazó vörösbort, vagy ugyannyi szesznek megfelel? gint, illetve a vörösbornak megfelel? térfogatú, de alkoholmentes vörösbort ittak négy héten át. Több heti kihagyás után a csoportok italt cseréltek, így minden résztvev? ivott mindhárom italféléb?l.
A vérnyomás gondos mérésekor és a nitrogén-monoxid termelésének ellen?rzésekor a kutatók meglepve tapasztalták, hogy az alkoholmentes vörösbor volt a leghatásosabb: a vérnyomás mindkét része jelent?sen kisebb lett, a nitrogén-monoxid-szint kifejezetten növekedett. Ez az agyi katasztrófa gyakoriságát 20 százalékkal csökkentené.
A gin a vérnyomást nem befolyásolta, az értágító gáz termel?dését kissé csökkentette. A természetes vörösbor hatására a vérnyomás kissé csökkent, a nitrogén-monoxid keletkezése némileg növekedett.
A cikket a Circulation Research szakfolyóirat közölte.