Augusztustól “receptre is felírható” a mofettakezelés

Augusztus 1-jétől a társadalombiztosítás támogatja az úgynevezett mofetta-, vagyis a szén-dioxidos szárazfürdő-kezelést, amely Magyarország egyetlen gyógygázfürdőjében, Mátraderecskén érhető el – közölte a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Horváth László kormánymegbízott hangsúlyozta: az erről szóló kormánydöntés új fejezetet nyithat, mind a Magyarországon nyilvántartott mintegy egymillió érbeteg, mind pedig a település életében.
A döntés nyomán a jövőben 85 százalékos társadalombiztosítási támogatással vehető igénybe a mofettakezelés, vagyis “felírható receptre” – tette hozzá a politikus.
Elmondta: a mellékhatások nélkül gyógyító gáz elsősorban a magas vérnyomással, illetve az érszűkületi problémákkal küzdő betegeknek nyújt segítséget. A kormánymegbízott úgy véli, hogy a döntés nem csupán a gyógyulni vágyóknak lehetőség, hanem a település számára is alkalom a gyógyturizmus fellendítésére. Annál is inkább, mert a társadalombiztosítás a Mátraderecskére történő utazást is támogatja a jövőben.
Horváth László emlékeztetett arra, hogy 1992-ben pánik tört ki, amikor feltört a szén-dioxid gáz a településen; még a kilakoltatás gondolata is felvetődött. Azóta a katasztrófaturizmust felváltotta a gyógyturizmus, hiszen 1999-ben gyógygázzá minősítették a feltörő vulkáni kigőzölgést, és az első Orbán-kormány jóvoltából a Széchenyi Terv támogatásával 2001 és 2003 között megépült Magyarország egyetlen gyógygázfürdője.
A társadalombiztosítási támogatás előkészítésének lendületet adott, hogy az elmúlt évben megjelent az egészségügyért felelős tárcának az a rendelete, amely keretet biztosított a kezelések árát megállapító ártárgyalásoknak – mondta a kormányhivatal vezetője.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a térségben egy teljes egészségturisztikai vertikum jön létre, a mátraderecskei mellett a bükkszéki Salvus-vízre és a parádi timsós gyógyvízre alapozott beruházások megvalósításával.

Forrás:MTI

Háttér

A MOFETTA egy olyan geológiai jelenség, mely során a Földből, késői vulkáni működés következtében nagy koncentrációban szén-dioxid gáz áramlik fel. Hazánkban egyetlen helyen, Mátraderecskén található ilyen természetes szén-dioxid gázfeláramlás, melyre az 1990-es évek elején figyeltek fel a helybéliek. A feláramló, magas szén-dioxidot és Mátraderecskén radont is tartalmazó gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb. A mátraderecskei szén-dioxid gázt – egy orvosi kutatócsoport gyógyászati eredményei alapján – 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógygázzá minősítette. E különleges természeti kincset Európában a népi gyógyászatban, természetgyógyászatban csak néhány helyen, de már régóta alkalmazzák.

A mofetta kezelés- a bőrön keresztül a szervezetbe jutó szén-dioxid gáz értágító hatása révén egyfajta kiegészítő – alkalmanként 15-20 perces – terápiaként, kúraszerűen az alábbi esetekben javallott:
• szív- és érrendszeri-, érszűkülettel járó betegségek;
• meddőségi és impotencia problémák;
• reumatológiai kóresetek;
• csontritkulásosok, cukorbetegek kezelésére és gyógyítására;
• ízületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak mérséklésére.