Egyéb elnevezései: Párlófű, Patikapárlófű, Szent Pál füve, Hattyúfű, Körömfű,
A rózsafélék családjába tartozó, nagyobb tömegekben inkább a felvidéken, erdők szélén, cserjés-füves helyeken, árokpartokon termő, évelő növény. Szára egyenes, 1 méternél magasabbra is megnő, egyszerű, szőrös. Levelei 10-20 cm hosszúak, lándzsás kerületűek, szaggatottan szárnyaltak. A levélkék ülők, 1-3 cm hosszúak, hosszúkás tojásdadok, durva fogas szélűek, felszínükön sötétzöldek, fonákjukon sárgászöldek sűrű molyszőrösek. A virágok a szár felső részén 20-30 cm hosszú, nyúlánk füzérben állnak, a virágszirmok sötétsárgák. Érett termései horgas sertéikkel ruhára, állatok szőrére kapaszkodnak. Virágzása júniustól augusztusig tart.
A növény szárának felső, legfeljebb 50 cm hosszú, virágos leveles része, valamint a szár alsóbb részéről gyűjtött levelek szolgáltatják a drogot.
Hatóanyag: cseranyag, kovasav, keserű anyag, illóolaj, antibiotikus hatású flavonoidok,
Alkalmazás:
belsőleg:
– légzőszervi megbetegedésre,
– gyomor és bélrendszeri gyulladásra,
– epegörcsre, epehólyag gyulladásra,
– fertőzéses eredetű hasmenésre,
– gyomorfekélyre,
– epehajtásra, (epetermelés fokozó)
– húgysavcsökkentésre, (vizelethajtó)
külsőleg:
– fogínygyulladásra,
– nehezen gyógyuló sebekre,
– aranyérre,
Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál szárított növényt 5 percig főzünk 2 dl vízzel, szűrjük, naponta 2-3 alkalommal, félórával étkezés előtt fogyasztjuk.