Ananász

Pineapple mondja az angol, pedig ez a gyümölcs se nem feny?, és az almához sincs sok köze. S?t nem honos Hawaiin sem ahol  1903-ban James Drummond Dole megalapította cégét a Dole Hawaiian Pineapple Company-t és  a jól ismert Dole márkát, vagyis elkezdett konzerv ananászt el?állítani. Ett?l fogva az ananász könnyen szállíthatóvá vált, és elindult világhódító útjára.

A fentiekkel szemben tehát az ananász (Ananas comosus, Bromeliaceae család)  Dél-Amerikában ?shonos, ahol az ?slakos  indiánok a guaranik mint élelmiszert termesztették.  Helyi neve  nanã, amely  kiváló gyümölcsöt jelent. A gyümölcs az indiánok segítségével eljutott Közép-Amerikáig, Európa számára pedig els?ként  Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493-ban Guadeloupe szigetén. Majd pár évvel kés?bb 1519-ben egy másik felfedez? Magellán Brazíliában találta meg. A 15. és 16. század hajósai terjesztették el a világban útjaik során, amikor mint C-vitamin forrást vitték magukkal skorbut ellen. 1555-ben a  zamatos gyümölcsöt  már Angliába is exportálták, majd Hamar elterjedt Indiában, Ázsiában és Nyugat-Indiában. Hawaii-ra azonban csak 1770 körül érkezett James Cook kapitány közrem?ködésével.

A friss ananász alacsony kalória tartalmú, ugyanakkor  számos egyedülálló egészségmeg?rz? vegyületet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az optimális egészség fenntartásához.

  • 100 g gyümölcs  csak 50 kalóriát jelent, ez a mennyiség   egyenérték? az almával.
  • húsa nem tartalmaz telített zsírokat vagy koleszterint,  azonban  gazdag forrása az oldható és oldhatatlan étkezési rostoknak
  • a friss ananász kiváló forrása a C-vitaminnak (50mg/100gr)
  • az A-vitaminnak ( 58 IU/ 100 g )
  • gazdag a B-vitamin csoporthoz tartozó vitaminokban ( folát, niacin,thiamin, pyridoxine, riboflavin)
  • ásványi anyagokban, mint a réz, mangán és a kálium. A kálium fontos összetev?je a sejt- és  testnedveknek, segíti kontroll alatt tartani a  szívfrekvenciát és a vérnyomást. A réz hasznos co-faktor a  vörösvértest-szintézis folyamatában,  a  mangán pedig szükséges a szuperoxid- dizmutáz enzim m?ködéséhez amely egy nagyon er?s gyökfogó.
  • és természetesen találhatóak az ananászban cukrok és növényi savak valamint a szemünk szempontjából fontos béta-karotin

Eredeti él?helyén azonban nemcsak mint gyümölcsöt fogyasztják, hanem gyógynövényként is funkcionál.

Az ananász megerjedt levét gyulladások, ödémák, lázas megbetegedések és emésztési zavarok kezelésére használják nemcsak az indiánok, de a Hawaiiban és a Fülöp-szigeteken él? népek is. Közép-Amerika indiánjai az ananász és a papaya a gyümölcsét és levelét sebgyógyítóként használják már évszázadok óta. A mexikói indiánok az ananászt legtöbbször sóval és chilivel eszik. Ebben a kombinációban az ananász kit?n?en gyógyítja a hasmenést és a felfújódást, de jó a galandféreg ellen is.

A közép-amerikai indiánok az éretlen gyümölcsb?l és levelekb?l készült f?zetet használtak magzatelhajtásra. Friss, éretlen gyümölcsb?l és levelekb?l készült ken?csöt ficamra és rándulásra alkalmaztak.

Az ananász kincse a bromelain

Egy gyümölcsr?l kezdtünk el beszélni, most azonban egy igen hatékony anyaghoz a bromelainhoz jutottunk aminek széleskör? hatékonysága már eléggé dokumentált, és némelyik hatás igen közel áll az etnobotanikai használathoz. Vagyis a vizsgálatok igazolni tudták a népi megfigyelést.

A bromelain más néven ananász kivonat több vegyület kombinációja beleértve nagy mennyiség? fehérje bontó enzimet.

Ha valakit érdekel itt a lista : tiol endo-peptidázok, például ananain és comosain (ezeket tekintik általában a  a f? aktív összetev?knek), foszfatáz, glükozidáz, peroxidáz,cellulázok, glikoproteinek, proteináz inhibitorok, például cisztatin. A bromelainnak nevezett keverék tehát széles kör? enzimatikus aktivitást mutat.

Ezek a fehérje emészt? enzimek  nemcsak a gyomorban végzik hasznos feladatukat. Meglep? módon  változatlan módon és  aktivitásukat megtartva képesek felszívódni, és ezt azt aktivitást képesek használni a vérben és a szövetek között is.

A bromelaint a szárból és a nyers gyümölcsb?l fizikai módszerekkel állítják el?. A  végtermék egy sárgás por, amelyben felismerhet?ek  az ananász aromás tulajdonságai. Sajnos a bromelain sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a szárban, mint a gyümölcsben, ezért a gyümölcs fogyasztásával nem juthatunk terápiás mennyiséghez.

A bromelain hatásai

  • a gyomorban hatékonyan csökkenti a dyspepsiát esetleg más gyógyhatású kiegészít?kkel keverve
  • rágcsáló modellen az ívóvízhez keverve napi egyszeri 2-20mg adagban képes csökkenteni a bélgyulladást, így elméletileg alkalmas lehet gyulladásos bélbetegségek kezelésére
  • bár a vizsgálatok  vegyes eredményeket mutatnak a  bromelain csökkentheti a m?tétek vagy fizikai sérülések utáni duzzanatot, véraláfutást, fájdalmat és a gyógyulási id?t. Gyakran használják a gyulladás csökkentésére  íngyulladás, rándulások és húzódások, és más kisebb izomsérülések esetén. Emberen végzett tanulmányok igazolják  fogászati, nazális és láb m?tétekkel kapcsolatos gyulladáscsökkent? hatását. Európában  fül, orr és torok m?tétek vagy traumákat követ? duzzanatok kezelésére használják.
  • állatkísérletek arra utalnak, hogy a bromelain hatékonyan  eltávolítja az elhalt szöveteket  harmadfokú égési sérülések esetén. Az elhalt szövetek és a lepedék hátráltatják a sebgyógyulás folyamatát. A nekrózis ideális táptalajt képez a baktériumok számára, így fert?zéshez vezethet ami égési sebek esetén súlyosabb következményekkel jár. A bromelain hatékony sebtisztító szer.
  • orrmelléküreg gyulladás, szénanátha, köhögés és az orrnyálkahártya egyéb gyulladásai- szintén kipróbálhatjuk a bromelaint
  • ízületi gyulladás:egy kombináció a bromelain, a  rutosid, és tripszin olyan hatékonyan m?ködött osteoarthritises  térdfájdalom esetén  mint nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek. S?t kipróbálható  rheumatoid arthritisz esetén
  • a bromelain antibakteriális és vírusellenes hatása és állatkísérletek alapján : a bromelain ellensúlyozza egyes  egyes intesztinális patogének, mint a Vibrio cholera és Escherichia coli hatásait  amelynek enterotoxinjai hasmenés okoznak emberekben és állatokban egyaránt.
  • el?zetes kutatások azt sugallják hogy a bromelain anti-tumor tulajdonságokkal bír, és növeli  bizonyos kemoterápiás szerek hatékonyságát
  •  szív-  érrendszer és keringés: gátolja a vérlemezke-aggregációt, ezzel csökkenti az artériás trombózis és embólia veszélyét
  • nagy mennyiség? bromelain hosszantartó adagolása  sem mutatott toxikus mellékhatásokat állatokban

Sajnos mint minden növényi hatóanyagnál a bromelainnál sem tudunk eltekinteni az adagolás kérdését?l. Annál is inkább nem, mert kicsit körülnézve igen eltér? hatóanyag tartalmú készítményeket találtam. Volt hogy ki sem lehetett találni mi és mennyi van a kapszulában , de a számomra  legérdekesebb így hangzik :

Összetétel 3 kapszulában: porított ananász (ananas comosus) 400mg/kapszula (80,6%), 0,2% bromelain tartalomra beállítva.

Ebb?l a meglep? információból számomra csak az derül ki : bromelain tartalom szinte nulla, ugyanis a porított ananász nem egyenl? a bromelainnal.

Nézzük a valóban hatékony adagokat.Mivel a bromelain enzimek keveréke hatékonysága nagyban függ attól mennyire aktívak ezek az enzimek. Az enzimaktivitásnak természetesen van mértékegysége (esetünkben ezek  a milk clotting unit vagyis MCU , és a gelatine dissolving unit vagyis GDU), ezekkel azonban nem untatnék senkit, márcsak azért sem, mert az étrendkiegészít?ket gyártók mindegyike valószín?leg nem is végez ilyesfajta méréseket.Az el?z?k miatt aztán csak igen tág tartományt lehet megadni adagolás szempontjából.

Emésztés el?segítésére: 500mg /nap  elosztva, és étkezés közben bevéve

Sérülések esetén:500mg naponta négyszer éhgyomorra bevéve

Arthritis esetén:500-2000 mg két egyenl?  részletben éhgyomorra bevéve

(Forrás: umm.edu )

 

Forrás:Biotechnology Research International