A védőhatású likopin

Bár a rosszindulatú daganatok kialakulásában az örökletes tényez?knek és az életkornak is szerepe van, az esetek mintegy felében az életmódot, különösképpen az étkezést marasztalják el értük. A tápanyagok anyagcseréje során ugyanis szabad gyökök is képz?dnek, s azok idült betegségek (köztük rosszindulatú daganatok) létrejöttében m?ködhetnek közre. Magától ért?dik, hogy minden olyan élelmiszer (f?leg gyümölcs- és zöldségféle), amelyben b?ségesen fordulnak el? antioxidánsok (C- és E-vitamin, polifenolok és karotinoidok), csökkenti az idült betegségek kifejl?désének kockázatát.

Régóta ismeretes, hogy a nagyobb mennyiségben (100 grammonként 3,1–7,7 milligrammos adagban) els?sorban a friss paradicsomban, míg kisebb töménységben a görögdinnyében, a grépfrútban és a papajában el?forduló likopin bizonyos fokú védelmet nyújt a szabad gyökök miatt támadó rosszindulatú daganatok ellen . Ez a karotinoid ugyanis antioxidánsként hatástalanítja ezeket a gyököket. Ám a likopin nemcsak antioxidánsként hatásos a rosszindulatú daganatok ellen, hanem azáltal is, hogy csökkenti a daganatsejtek kialakulásához vezet? mutációkat (ugrásszer?en bekövetkez?, örökl?d? változásokat), gátolja a ráksejtek osztódását, s fokozza a daganatellenes immunválaszt . Minderre tekintettel az Egészségügyi Világszervezett?l az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának Nemzeti Kutatási Tanácsáig jó néhány intézmény tanácsolja, hogy az egészség meg?rzése végett olyan gyümölcsöket (f?leg citrusféléket), keresztes virágú f?zeléknövényeket és zöldségeket (zöld, sárga és piros szín? paprikát, paradicsomot stb.) kell enni, amelyek b?ségesen tartalmaznak C-vitamint, béta-karotint (az A-vitamin antioxidáns el?anyagát) és likopint.

Milyen rosszindulatú daganatok ellen hatásos a likopin? Els?sorban a vastagbél, a végbél, a dülmirigy és a hasnyálmirigy rákja ellen, ám arra is vannak adatok, hogy csökkenti a nyel?cs?, a gyomor és a méhnyak rákjának kockázatát is.De azt is a javára írják, hogy a felmérések szerint ellene hat a koszorúér-betegségnek .

Ami a zsírban oldódó likopin szervezetbeli sorsát illeti, az enyhén zsíros (legalább 5–10 gramm zsírt tartalmazó) étrend el?segíti a vékonybélbeli felszívódását, míg az élelmi rostok, a növényi szterinek és a koleszterincsökkent? gyógyszerek gátolják a hasznosulását. A tapasztalatok szerint a feldolgozott paradicsomból (püréb?l és ketchupból) könnyebben felszívódik ez a karotinoid, mint a nyers termésb?l . A bélfal nyálkahártyasejtjeiben kilomikronokba kerül? likopin a bélfodrok nyirokutain keresztül jut a vérbe és vele a különböz? szervekbe. A máj azután kivonja a maradék kilomikronokat a vérb?l, s más karotinoidokkal együtt a likopint is nagyon kis s?r?ség? és kis s?r?ség? lipoproteidbe (VLDL-be és LDL-be) építi be. A sejtek azután LDL-receptoraik révén jutnak hozzá ehhez a véd?anyaghoz.

Dr. Pécsi Tibor

Forrás: Új Diéta 2012 3-4