A védőhatású likopin

Bár a rosszindulatú daganatok kialakulásában az örökletes tényezőknek és az életkornak is szerepe van, az esetek mintegy felében az életmódot, különösképpen az étkezést marasztalják el értük. A tápanyagok anyagcseréje során ugyanis szabad gyökök is képződnek, s azok idült betegségek (köztük rosszindulatú daganatok) létrejöttében működhetnek közre. Magától értődik, hogy minden olyan élelmiszer (főleg gyümölcs- és zöldségféle), amelyben bőségesen fordulnak elő antioxidánsok (C- és E-vitamin, polifenolok és karotinoidok), csökkenti az idült betegségek kifejlődésének kockázatát.

Régóta ismeretes, hogy a nagyobb mennyiségben (100 grammonként 3,1–7,7 milligrammos adagban) elsősorban a friss paradicsomban, míg kisebb töménységben a görögdinnyében, a grépfrútban és a papajában előforduló likopin bizonyos fokú védelmet nyújt a szabad gyökök miatt támadó rosszindulatú daganatok ellen . Ez a karotinoid ugyanis antioxidánsként hatástalanítja ezeket a gyököket. Ám a likopin nemcsak antioxidánsként hatásos a rosszindulatú daganatok ellen, hanem azáltal is, hogy csökkenti a daganatsejtek kialakulásához vezető mutációkat (ugrásszerűen bekövetkező, öröklődő változásokat), gátolja a ráksejtek osztódását, s fokozza a daganatellenes immunválaszt . Minderre tekintettel az Egészségügyi Világszervezettől az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának Nemzeti Kutatási Tanácsáig jó néhány intézmény tanácsolja, hogy az egészség megőrzése végett olyan gyümölcsöket (főleg citrusféléket), keresztes virágú főzeléknövényeket és zöldségeket (zöld, sárga és piros színű paprikát, paradicsomot stb.) kell enni, amelyek bőségesen tartalmaznak C-vitamint, béta-karotint (az A-vitamin antioxidáns előanyagát) és likopint.

Milyen rosszindulatú daganatok ellen hatásos a likopin? Elsősorban a vastagbél, a végbél, a dülmirigy és a hasnyálmirigy rákja ellen, ám arra is vannak adatok, hogy csökkenti a nyelőcső, a gyomor és a méhnyak rákjának kockázatát is.De azt is a javára írják, hogy a felmérések szerint ellene hat a koszorúér-betegségnek .

Ami a zsírban oldódó likopin szervezetbeli sorsát illeti, az enyhén zsíros (legalább 5–10 gramm zsírt tartalmazó) étrend elősegíti a vékonybélbeli felszívódását, míg az élelmi rostok, a növényi szterinek és a koleszterincsökkentő gyógyszerek gátolják a hasznosulását. A tapasztalatok szerint a feldolgozott paradicsomból (püréből és ketchupból) könnyebben felszívódik ez a karotinoid, mint a nyers termésből . A bélfal nyálkahártyasejtjeiben kilomikronokba kerülő likopin a bélfodrok nyirokutain keresztül jut a vérbe és vele a különböző szervekbe. A máj azután kivonja a maradék kilomikronokat a vérből, s más karotinoidokkal együtt a likopint is nagyon kis sűrűségű és kis sűrűségű lipoproteidbe (VLDL-be és LDL-be) építi be. A sejtek azután LDL-receptoraik révén jutnak hozzá ehhez a védőanyaghoz.

Dr. Pécsi Tibor

Forrás: Új Diéta 2012 3-4