A természet gyógyító- és szépítőszere

cistus_creticus2

Krétai bodorrózsa (Cistus creticus)

A Krétai bodorrózsa (Cistus creticus) szuharfélék családjából származó növény ősi hagyományt ápol gyógynövényként. Megelőzi a gyulladásokat, véd a fertőzésektől, segít aknénál és neurodermitisznél, méregtelenítő hatású a szervezetre, és semmilyen mellékhatása nincs. A Krétai bodorrózsa azonban ennél többre is képes.

A természet gyógyító- és szépítőszere

Az örökzöld bodorrózsa egy aromás illatú cserje, amely túlnyomórészt Görögországban őshonos. A vadon termő növény a magnéziumban gazdag talajokon talál optimális feltételeket. Egészen a Krisztus előtti 4. századig visszakövethető a gyógynövény alkalmazása. Egy legenda szerint az olimposzi istenek bizonyos növényeknek gyógyerőt adtak, ennek során a bodorrózsát duplán áldották meg. A gyantában gazdag levelei miatt egyrészt gyógyítja a sebeket, másrészt megszépíti a bőrt, és a szervezetet összességében egészségesen és fiatalon tartja. De már az ókori egyiptomiak is ismerték a növény gyógyhatását. A belőle nyert gyantát drágán árulták és parfümként használták fel. A görög szerzetesek a bodorrózsa erejét különféle egészségügyi zavarokra alkalmazták.

Krétai bodorrózsa tea – áldás a testnek és léleknek

Vizsgálatok szerint a Krétai bodorrózsa tea hússzor erősebb antioxidatív potenciállal rendelkezik, mint a C- és az E-vitamin. Eddig a vörösbort és a zöld teát gondolták polifenolban a leggazdagabbnak. A zöld teában a Krétai bodorrózsáéhoz képest csak egy harmadnyi polifenol anyag van jelen. – A polifenolok olyan csersavvegyületek, amelyek körülveszik és megkötik a baktériumokat, vírusokat és nehézfémeket, hogy azok ne tudjanak benyomulni a sejtekbe. A Krétai bodorrózsában található polifenolok így képesek a szív- és érrendszert stabilizálni, az immunrendszert erősíteni és a sejtanyagcserét védeni. Bámulatos a Krétai bodorrózsa tea antibakteriális és antivirális hatása. A baktériumok mellett a Krétai bodorrózsa leküzdi a gombákat és a vírusokat is, így a gyomor-bélbetegségeknek, a nemi betegségeknek, a köröm és a nyálkahártya megbetegedéseinek nincs esélyük. A Krétai bodorrózsa gyulladásgátló hatású, és csillapítja a viszketést is.

A Krétai bodorrózsa tea alkalmazási területei

A Krétai bodorrózsa tea főleg influenzánál és megfázásoknál alkalmazzák. Nyákoldó hatású köhögésnél és hörghurutnál, semlegesíti a szabad gyököket, növeli az immunvédelmet, reumás betegségeknél gyulladáscsökkentő, serkenti az idegrendszert és salaktalanít. Külsőleg alkalmazva javítja a bőrképet és megfékezi a bőr öregedési folyamatát. Az egészségre gyakorolt bizonyítottan pozitív hatásain kívül a Krétai bodorrózsa tea jó szomjoltó és ízletes is. Nyugodtan ihatjuk nagyobb mennyiségben is bármely napszakban, mézhez enyhén hasonlító íze miatt a gyerekek is szeretni fogják. Sajnos Magyarországon igazi Krétai bodorrózsához nagyon nehéz hozzájutni, ezért teaként csak nagyon kevesen próbálhatják ki.