A telítetlen zsírok a memóriának is jót tesznek

 Washington – Ugyanazok a telítetlen zsírok, amelyek a testnek jót tesznek, kognitív funkcióinkat, memóriánkat is védik, míg a „rossz” zsírok a test mellett az agyi funkcióknak is ártanak – állapították meg id?sebb n?k bevonásával készült tanulmányukban amerikai kutatók.
Olivia Okereke, a bostoni Brigham és N?i Kórház kutatója és csoportja úgy találta, hogy a kognitív funkciók esetében nem annyira az elfogyasztott zsír mennyisége, mint annak min?sége számít. Eredményeikr?l az Annals of Neurology cím? szakfolyóiratban számoltak be.
„Rossznak” az állati eredet? telített zsírok számítanak, valamint a transzzsírok, amelyek eredetileg telítetlenek, de hidrogénezéssel részlegesen telítik, keményítik ?ket, hogy könnyebben kezelhet?vé és tovább eltarthatóvá váljanak. Kutatások igazolták, hogy a transzzsírok emelik az erekben kirakódó, ártó LDL koleszterin szintjét. A szakemberek egyetértenek abban is, hogy a telített zsírok, így a vaj vagy a disznózsír nagyobb mennyiség? fogyasztása növeli a szívbetegségek, az elhízás és a diabétesz kockázatát.
Okereke és csoportja mintegy 6 ezer, 65 év feletti n? adatait elemezte, akik a N?k Egészsége Tanulmányban (Women’s Health Study) vettek részt. Minden n?vel két éves id?közökben, összesen három alkalommal elvégeztek egy, a kognitív funkcióikat vizsgáló tesztet, ezen kívül étkezési szokásaikról is mindannyian kitöltöttek egy igen részletes kérd?ívet.
A kognitív és memória teszteken az id? teltével azok a n?k szerepeltek a legjobban, akik f?ként telítetlen zsírokat, például olívaolajat fogyasztottak, és azok a leggyengébben, akik els?sorban telített zsírokat iktattak étrendjükbe. A transzzsírokat ebben a tanulmányban sem pozitív, sem negatív tartalommal nem hozták összefüggésbe a szellemi hanyatlással.
Okereke szerint megállapításaik azért jelent?sek, mert rámutatnak arra, hogy milyen egyszer? étrendi változtatással, a rossz zsírok jókra cserélésével el?zhetik meg – legalább részben – a memória hanyatlását.

(MTI)