A SAJT, ami gyógyít

A gyermek fogainak épsége érdekében egyen sok sajtot a várandós asszony

Terhesség idején a táplálkozás alapvet?en befolyásolja a baba fejl?dését és különböz? kés?bbi tulajdonságait is. Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás.

Tanaka Keiko közegészségügyi professzor a különböz? betegségek megel?zésével foglalkozik. Munkatársaival azt vizsgálták meg, hogy kimutatható-e valamilyen összefüggés a gyerekek fogának romlása és édesanyjuknak a terhesség id?szakában elfogyasztott tejtermékek, kalciumkészítmények mennyisége között.
A tanulmány el?zménye az volt, hogy Argentínában a terhes asszonyok kalciumszedése mérhet?en csökkentette a szúvas fogak kés?bbi gyakoriságát gyermekeik körében. A különböz? kalciumkészítmények alkalmazása Japánban sem ritka terhesség alatt, viszont több korábbi dolgozat azt mutatta, hogy jobb a tejb?l és tejtermékekb?l származó kalcium fölszívódása, beépülése a szervezetbe, mint a táplálékkiegészít? szerekb?l.
Egy japán nagyvárosban és környékén 1002 terhes n?t vontak be a tanulmányba. A terhesség id?szakában ismételt, részletes táplálkozási és életmódbeli kérdésekkel foglalkozó kérd?íveket töltöttek ki. A kutatók tudták, hogy az eredmények megbízhatósága attól függ, mennyire pontosak ezek az adatok, így ha valahol bármilyen részlet hiányzott, azt az esetet nem értékelték.
Végül a kiinduló számból csak 318 gyermek fogait vizsgálták meg részletesen életének 41-50 hónapjában. További kritikai ellen?rzés után a végs? tudományos értékelés 315 anyára és gyermekére vonatkozott.
A tej és tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása véd? hatású volt a gyermekek kés?bbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából, de ez általánosságban csak határérték szintjén volt igaz.
Egyértelm?, statisztikailag jelent?s összefüggés volt viszont a várandós id?szakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között: ha a terhes asszony sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga.
A kutatók nem tudnak pontos magyarázatot adni a megfigyelésre és további vizsgálatokat terveznek. Az adat azonban tanulságos és megszívlelhet?: a gyermeket váró asszonyoknak érdemes sajtot enni.

A sajt gyógyír lehet a cukorbajra

A rendszeres sajtevés 12 százalékkal csökkentheti a kettes típusú, feln?ttkorban kialakuló cukorbaj veszélyét – állítják amerikai kutatók.

Az American Journal of Clinical Nutrition cím? havilapban megjelent tanulmány szerz?i megjegyzik, hogy az egészséges étkezésre ügyel?k igyekeznek kerülni a sajtot, mivel sok benne a telített zsír, ám a mostani felmérés azt sejteti, hogy jótékony zsírsavakban is b?velkedhet.

Más tejtermékek ugyanakkor nem mutattak a sajthoz hasonlóan jótékony hatást – ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph cím? brit lap.

Forrás:MTI