A porc és a porcvédők-avagy vigyázzunk a porcokra amíg még lehet

És megint a reklámok, amik arra biztatnak hogy szedjünk valamit a porcaink védelmére. Ha fáj, ha túl van terhelve, ha sokat sportolunk, dolgozunk, vagy egyszer?en kicsit elkopott az id? múlásával.

Mib?l, mennyit, miért, és van egyáltalán értelme? Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni két részben.
Néhány szó a porcról
Az ízületi porc egy er?sen specializálódott köt?szövet, amely két csont találkozásánál a csontfelszínen található. (Az ízületek anatómiáját nézve találunk körülötte egyéb dolgokat is de ezekre itt nem térek ki.) Els?dleges feladata, hogy egy sima olajozott felülettel, kis súrlódási együtthatóval segítse a mozgást. A porcszövet  zord  biomechanikai  környezetben-ahol állandó terhelésnek, nyomásnak, súrlódásnak van kitéve -úgy próbál helyt állni, hogy nincs saját vérkeringése, nincsenek benne nyirokerek és idegek sem. A mi szempontunkból pedig a legfontosabb tulajdonsága, hogy igen korlátozott a bels? javító és gyógyító mechanizmusa. Így aztán az ízületi porcok károsodása jelent?s szerepet játszik a mozgásszervi betegségek kialakulásában.
A kérdés tehát lehet-e javítani az elkopott porc állapotán? Lehet-e csökkenteni a fájdalmat, visszaállítani az optimális állapotot, vagy jobb inkább megel?zni amíg még lehet?
 A porc felépítése
A porc egy s?r? extracelluláris mátrixból ( ECM), és   rendkívül speciális és kis mennyiség? porcsejtb?l áll.
A porcsejtek speciális voltát  aktív anyagcseréjükkel magyarázhatjuk, mivel egyedülálló szerepet játszanak az ECM  el?állításában, karbantartásában és javításában lebontó és szintetizáló folyamatok segítségével. Viszont elég kevesen vannak, mindössze 2%-át adják a porcszövetnek. Ehhez a kis mennyiséghez még hozzáadhatjuk azt, hogy  a kondrociták csak korlátozottan osztódnak és korlátozott a bels? gyógyító kapacitásuk.
 Az ECM els?sorban vízb?l,  kollagénb?l,  proteoglikánokból, egyéb  fehérjékb?l és glikoproteinekb?l áll. Ezek az összetev?k segítenek megtartani a porcszövetben a vizet. A víz mennyisége kritikus ahhoz, hogy a porc meg?rizze egyedülálló mechanikai tulajdonságait
A porc nedves súlyának 80%-a víz. A víz koncentrációja a porc különböz? zónáiban eltér?, és a víz közlekedése segíti a tápanyagok eljutását a különböz? zónákba.
A porcot több rétegre lehet felosztani aszerint hogy melyik alkotórész adja a túlsúlyt a felépítésében, azok hogy helyezkednek el, vagy milyen szerepet játszik a terhelés elviselésében. A kollagén szálak például  párhuzamosan, keresztirányban vagy mer?legesen  helyezkednek el a porcfelszínhez képest, és a porcsejtek mennyisége sem azonos a különböz? rétegekben.

A víz,  a makromolekulák és a porcsejtek együttesen képesek ellenállni a magas terhelésnek, megakadályozni a csontok ütközését, a mechanikus deformációt.

A porc mátrixának két f? tehervisel? komponense a különböz? kollagének és a proteoglikánok . A proteoglikánok egy fehérje magból állnak amihez 1 vagy több lineáris glükózaminoglikán lánc kapcsolódik. A legnagyobb méret? és a legnagyobb mennyiségben el?forduló proteoglikán az aggrekán, amelynek felépítésében  több mint 100-kondroitin-szulfát és  keratin-szulfát lánc vesz részt egy központi hialuronsav molekulához kapcsolódva.

Valamilyen a porcot érint? betegség kifejl?dése drámai változásokkal jár a porc anyagcseréjében. A fiziológiai egyensúly felbomlik, a porcsejtek képz?dése és pusztulása az utóbbi irányba tolódik el, és kialakul az osteoarthritisz. Az izületi porc csak korlátozottan képes regerenálódni , illetve alkalmazkodni a mechanikai változásokhoz. Feltérteleztik, hogy ez az alkalmazkodási képtelenség az oka annak, hogy a porc képtelen kijavítani magát mechanikai vagy egyéb sérülés után. In vivó nyulakon és kecskéken végzett kísérletek alapján az mondható hogy kb. 3mm átmér?j? sérülés még képes regenerálódni, 6mm átmér? után azonban a folyamat már visszafordíthatatlan és progresszív degenerációhoz vezet.

A véredények hiánya miatt a porcban lev? porcsejtek csak diffúzió útján a környez? szöveteketb?l kapnak tápanyagot. Valamilyen tápanyaghoz passzív módon hozzájutni sokkal nehezebb,  mintha ezt valamilyen aktív mechanizmus is segítené. Ezért nagy mennyiség? alapvet? összetev?nek kell rendelkezésre állni ahhoz, hogy biztosítsa a porcsejtek igényét. Vegyük például a proteoglikánokat. A proteoglikánok színtéziséhez mint-kiinduló anyaghoz- a szervezetben a glükózamin nev? aminocukorra van szükség. Mivel igen sok  glükózaminra van szükség,  ha  ennek mennyisége nem elegend? az sebességkorlátozó lépés a további proteoglikán termelésben.

A rendszeres mozgás és a dinamikus terhelés is fontos az egészséges ízületi porc anyagcseréjének fenntartásához. Ennek magyarázata, hogy a mozgás során történ? nyomásváltozás bepréseli a porcszövetbe a különböz? tápanyagokat -feltéve ha nagy mennyiségben rendelkezésre állnak.

Szóljunk még pár szót az izületi folyadékról. A viszkózus ízületi folyadék  hialuronsavból, lubricinb?l (egy nagy, vízben oldható glikoprotein), glükózból, és  vízb?l áll. A hialuronsav helyben szintetizálódik  és kiválasztódik a az ízületi résbe.

 Az osteoarthritisz kockázati tényez?i
  • Az életkor: az életkor el?rehaladtával a porc megpuhul, az ECM kijavításának képessége csökken, fokozódik a porcvesztés,megnövekszik a porc merevsége.Csökken az izomtömeg és az izomer? ami csökkenti az izületek stabilitását.
  • Túlsúly és elhízás:a túlsúly és az elhízás esetén lényegesen nagyobb az OA kockázata
  • Genetikai tényz?k: számos genetikai rendellenességet azonosítottak, amelyek felel?sek az OA megjelenéséért és el?rehaladásáért. Ezek a génvariációk hibákat eredményezhetnek a porc és az ECM összetételében és anyagcseréjében
  • Az ízületek fejl?dési rendellenességei, fejl?dési dysplasia
  • Sérülések
  • Egyenetlen terheléseloszlás
Annak ellenére hogy az osteoarthritisz kifejl?désének különféle okai vannak, ezek a betegség el?rehaladtával azonos klinikai tüneteket produkálnak: porcpusztulást, csontátépülést, oszteofita kialakulását, az ízületi hártya gyulladását,  fájdalmat  és végül az ízületek mozdulatlanságát.
Ezek után mit érhetünk el a  különböz? porcvéd? szerek szedésével-ez a következ? cikk témája.