A petrezselyem és az egészség

10 szál petrezselyem a napi K-vitamin szükségletünknek 205 százalékát, C-vitamin szükségletünknek 22 százalékát, A-vitamin szükségletünknek 17 százalékát tartalmazza, írja az USDA Nemzeti Tápanyag Adatbázisa (USDA – USA Agrárminisztériuma).

petroselinum-crispumA petrezselyemben megtalálható myricetin, ami egy flavonol, kemopreventív hatással rendelkezik, megvéd a bőrráktól. (Hasonlóan az édesburgonyához, a fekete ribizlihez, a vörös áfonyához, amelyek a petrezselyemmel együtt a legmagasabb koncentrációban tartalmazzák a myricetint.)

A petrezselyem, mint általában a zöld növények nagy mennyiségű klorofillt tartalmaznak hatékonyan blokkolják a heterociklikus aminok hatását, amelyek a grillezett, magas hőmérsékleten készült ételekben keletkeznek.

A petrezselyemben, zellerben meglévő természetes anyagnak, az apigeninnek tumorcsökkentő hatása van, az emlőrák agresszív formájában fejti ki hatását. (Missouri Egyetem legújabb kutatása alapján)

A myricetint a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is hatásosnak találták: állatkísérletekben csökkentette a vércukorszintet, csökkentette az inzulinrezisztenciát, gyulladásellenes és hiperlipidémia ellenes hatást figyeltek meg.

Alacsony K-vitamin bevitelnél magas a  csonttörés kockázata. Megfelelő K-vitamin fogyasztás (10 szál petrezselyem/nap) javítja a csontok egészségét, fokozza a kalcium felszívódást és csökkenti a kalciumkiválasztást a vizeletbe.

Forrás: fuggetlen.hu