A megváltás reménye

A balzsamfa néven is ismert mirha (Commiphora myrrha) emberemlékezet óta része a spirituális és vallási szertartásoknak, de a természetgyógyászati és orvosi kezeléseknek is. A mirhafa fajok többsége Kelet-Afrika, Afrika szarva (Jemen, Szomália, Eritrea és Kelet-Etiópia), valamint az Arab-félsziget sivatagos területeiről származik.

Egyéb fajai megtalálhatók Madagaszkár szigetén, valamint Indiában is. A balzsamfa aromás gyantát termel, a bibliai mirhát, amely a gyógynövény-történelem egyik legértékesebb anyaga.

A sivatag cserjéje

A balzsamfa lombhullató cserje vagy inkább kisebb fa, amely minden tekintetben kiválóan alkalmazkodott a sivatagi körülményekhez. Törzse vastag, ágai tüskések, apró, fogazott, rövid nyelű leveleket hordoz. Az önállóan vagy kisebb csokrokban növekvő, háromlevélkés virágai a megtermékenyítést követően 1-2 magot tartalmazó csontterméssé alakulnak. A mirha a balzsamfa fájának sérült csatornáiból folyik ki: mézszerű, sárgásbarna, átlátszó anyag, amely a levegővel érintkezve gyorsan megkeményedik, és sötét színűvé válik. Egy fából évente akár 1 kg mirha is nyerhető.

A szirupszerű gyanta bonyolult cukrok, szteroidok, gyanta és illóolajok elegye. A legjobb minőségű mirha neve herabol, ezt a szomáliai, valamint az etiópiai balzsamfákból nyerik ki. A kevésbé jó minőségű bisabol az Arab-félszigetről származik. Maga a mirha szó az arámi és arab “murr”, azaz “keserű” szóból ered. A héber (bibliai) neve “már”, görögül pedig “myrrha”. Az ókorban tevekaravánokkal szállították Dél-Arábiából a Földközi-tenger minden szegletébe.

A mirha már a civilizáció bölcsőjénél jelen volt. Az ókori egyiptomiak templomaikban és palotáikban füstöltek vele, illetve a múmiák balzsamozásánál is alkalmazták. A görög daliák mirhával “illatosított” bort ittak, míg szeretőik hajuk ápolására, illatosítására használták a mirhát. Napjainkban is megtalálhatjuk a parfümök összetevői között. A mirha egyik legnagyobb “reklámozója” pedig a napkeleti bölcsek egyike volt, aki ezt a növényt ajándékozta az újszülött kis Jézusnak (Máté Evangéliuma, 2:11).

A mirha a tömjénnel együtt a legjelentősebb keresztény ünnepek, templomszentelők elválaszthatatlan szereplője. Kozmetikai és spirituális felhasználhatóságán túl a mai napig igen nagyra értékelik a gyógyászatban is.

Csodákra képes

Elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és összehúzó (adsztringens) hatásai vannak. Ezért kiválóan alkalmazható nyílt sérülések, horzsolások, fekélyek kezelésére még a szájüregben is (afta, ínyvérzés, fogfájás). Használata légúti fertőzések és gyulladások, megfázás, valamint asztma esetén kifejezetten javasolt (megkönnyíti a váladék felköhögését). Malária, tífusz, valamint emésztési panaszok, hasfájás gyógyításában ugyancsak hatásos.

A hagyományos kínai és az ájurvédikus orvoslásban az egyik leghatékonyabb reumaellenes gyógyszernek tartják. Javasolják ízületi panaszok, keringési problémák, a változókorral kapcsolatos egészségügyi tünetek, idegrendszeri betegségek kezelésére. A nyugati orvoslásban azonban felhasználása csak a szájüreg ápolására korlátozódik (tannint tartalmaz): öblögetők, szájvizek, fogkrémek és porok, paradontózis elleni készítmények stb. összetevője.

A modern kutatások bizonyították a mirha varázslatos hatását az emberiséget fenyegető súlyos megbetegedésekben is. Kivonata még a legellenállóbb daganatsejteket is elpusztítja! A kuvaiti diabetikusok tapasztalata szerint a mirha csökkenti és optimalizálja a vércukorszintet. Jelentős mértékben képes csökkenteni a “rossz” koleszterin (LDL) szintjét is.

Lelki sebekre is jó

Fájdalomcsillapító hatása szintén bizonyított. Aktiválja az agynak a fájdalom tompításáért felelős opioid receptorait. Igazolták, hogy a mirhának nincsenek nem kívánatos mellékhatásai, óvatosságból azonban a várandós kismamáknak jobb kerülniük. Felerősíti a pajzsmirigyproblémákra és cukorbetegségre használt gyógyszerek hatásait. Sebek gyógyítására az állatgyógyászatban is gyakran használják.

Leggyakrabban tinktúra formájában kapható.

Érdekesség: az alternatív orvostudomány tapasztalatai szerint a mirha nemcsak a fizikai, hanem a lelki sebeket is képes begyógyítani. Erősíti az immunrendszert, fokozza a vitalitást, és megteremti a lelki békét. Napjainkban erre igazán nagy szükség van.

Vladimir Vonasek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász