A malária gyógyszerrezisztens kórokozója jelenthet új fenyegetést Afrikában

London – Az Artemisinin nevű gyógyszerrel szemben ellenálló délkelet-ázsiai maláriakórokozó jelenthet fenyegetést Afrikában – figyelmeztetnek a kutatók a Nature Communications című folyóiratban közölt tanulmányukban.

    Az Artemisinin-rezisztens kórokozóval hét évvel ezelőtt találkoztak először a kutatók Kambodzsában és azóta Délkelet-Ázsia számos területéről jelentették az észlelését.
    Az 1950-es évek óta sorra buknak el a malária elleni készítmények a parazita (Plasmodium falciparum) átalakulása miatt és minden egyes alkalommal a Thaiföld-Kambodzsa határon üti fel a fejét a probléma, majd innen terjed szét az egész világon.
    A kutatók attól tartanak, hogy az Artemisinin-rezisztens parazita esetében is fennáll a kirajzás lehetősége, habár egyelőre keveset tudnak a kórokozó terjedéséről.
    A laboratóriumi kísérletekben a szakemberek két ázsiai szúnyogfajt és Afrika elsőszámú maláriaterjesztőjét (Anopheles coluzzii) is megfertőzték a gyógyszerrezisztens törzzsel – adta hírül a BBC News.
    “Döbbenten tapasztaltuk, hogy az Anopholes coluzzii nem csupán azonnal megfertőződött, de semmivel sem tűnt kevésbé fertőzöttnek, mint a két délkelet-ázsiai betegséghordozó” – mondta a vizsgálatot végző Rick Fairhurst, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (NIAID) munkatársa. “Ez nagyon meglepő volt számunkra, mivel arra számítottunk, hogy legalább egy kis mérséklődést látunk” – tette hozzá a szakember.
    A kutatók szerint igen aggasztó a parazita azon képessége, hogy “ugrálni” tud az evolúciós szempontból egymástól több millió évnyire lévő fajok között; és bár ilyesfajta transzmisszióra még nem volt példa a természetben, az új kutatás azt mutatja, hogy a dolog lehetséges.
    “Olyan parazitával van dolgunk, amely nem csupán ellenáll az Artemisininnek, hanem korlátok nélkül képes megfertőzni különböző szúnyogfajokat, átterjesztve a betegséget az emberekre is” – fejtette ki Fairhurst, hozzátéve, hogy kollégáival úgy vélik, nagyon nehéz lesz megfékezni ennek a parazitának a terjedését.
    Az artemisinin a malária elleni hatóanyagok egy új osztályát képviseli, amely gyorsan öli meg a maláriaparazitákat kifejlődésük korai szakaszában, ez magyarázza példátlan erejét a súlyos malária fertőzések kezelésében. A kínai Juju Tu épp az artemisinin – az Artemisa annua aktív összetevőjének – sikeres kivonásáért kapja idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt 15 évben a maláriahalálozások aránya 60 százalékkal esett vissza világszerte és 6,2 millió halálesetet sikerült megelőzni. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem engedhetik meg maguknak az Artemisinin elvesztését.
    (http://www.bbc.com/news/science-environment-34583854)

(MTI)