A kis ezerjóf? Európában (Észak-Európát kivéve), valamint a Kaukázus vidékén ?shonos. El?fordul Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is. Nálunk is megtalálható bokros erd?széleken, nedves réteken. Egy-vagy kétéves növény.
Népies nevei: epef?, gyomorf?, földepe, cintória, hideglelésf?, hideg?zésf?, százaranyosf?, százforintosf?, lázf?, ördögcsíptef?.
A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán m?köd? Gyógy, –és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni az ezerjóf?r?l!
Mire használták el?deink?
Már az ókorban és a középkorban is megbecsült növény volt. Az ógörög monda szerint Kheirónt, a kentaurt, sebesülésekor az ezerjóf? gyógyította meg, innen ered tudományos neve, az ezerjóf?.
A népi gyógyászatban máj-, epe-, vesebajok, vérszegénység gyógyítására használják.
Mire jó a kis ezerjóf??
A kis ezerjóf? étvágyjavító, emésztést serkent? és epehajtó. Különösen idült emésztési zavarokban, a gyomornedv elégtelen elválasztása esetén hatásos. Gyulladáscsökkent? és lázcsillapító hatása is van. Magában vagy teakeverékekben használják fel. Teáját fogyasztják puffadás enyhítésére, sárgaság, máj- és epehólyagbántalmak ellen és vértisztítóként. Homeopátiás gyógyszerként stimulálja a gyomornedvképz?dést és az étvágyat.
Várandós n?k ezt a gyógynövényt csak homeopatikus adagokban használhatják, orvosi javaslatra. Fekélybetegeknek ellenjavallt.
Keser? lik?rök fontos alkotóeleme, aperitif italok készülnek bel?le, és ürmösborok készítésénél is felhasználják. Egyes vidékeken a komlót helyettesítik vele sörkészítéskor. A szesziparban a gyomorkeser?k alkotórésze.
Hogyan fogyasszuk?
Lehetséges elkészítési módok: Bels?leg teaf?zetként vagy tinktúraként szokás alkalmazni emésztés serkentésre, étvágyjavítónak.
A teaf?zet elkészítése: Tegyünk1 grammszárított növényt 1 csésze forrásban lév? vízbe és hagyjuk ázni 15 percig. Az elkészült teát naponta háromszor, étkezés el?tt fogyaszthatjuk.
Tinktúraként a következ?képpen fogyaszthatjuk: keverjünk el 30 cseppet 1 pohár vízben, és ezt fogyasszuk naponta háromszor.
Figyelem: a kis ezerjóf? tartósabb használata (10 napnál tovább) gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladást okozhat!
Küls?leg használva, fejtet? vagy hajhullás esetén a következ?képpen járjunk el:
30-50 grammszárított növényt öntsük fel egy liter forró vízzel, és forralljuk tovább 2-3 percig. Ezután várjuk meg, míg leh?l. Az elkészült forrázattal 1-2 alkalommal dörzsöljük be fejb?rünket.
Hogyan gy?jtsük? Hogyan tároljuk?
A kis ezerjóf? virágzó föld feletti részét akkor gy?jtsük, amikor a növény üdezöld, virágai pedig piros szín?ek. Júniustól augusztusig virágzik. Föld feletti részét vékony rétegben kiterítve árnyékos, szell?s helyen szárítsuk.
Forgatás hatására levelei könnyen lemorzsolódnak. Addig kell szárítani, amíg a legvastagabb szárrészek is pattanva törnek. A száraz árut bálákban tároljuk.
Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begy?jtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.