A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás

Washington  – A kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével egészséges id?s embereknél megel?zhet? a korral járó szellemi hanyatlás – erre a következtetésre jutottak a Columbia Egyetem tudósai.

    A kutatások – amelyekr?l a Nature Neuroscience online kiadásában jelent meg hétf?n tanulmány – szolgáltatják az els? közvetlen bizonyítékokat arra, hogy a szellemi hanyatlás az agy egy bizonyos területéhez köthet? és a folyamat meghatározott étrend segítségével visszafordítható.
CacaoA kor el?rehaladásával romlanak a kognitív funkciók, a folyamat már a fiatal feln?ttkorban kezd?dik, de az els? tünetei az 50-60-as években jelentkeznek. Ez a folyamat nem tévesztend? össze az elbutulással, leépüléssel járó Alzheimer-kórral – olvasható a ScienceDaily hírportálon.
A tanulmány vezet? szerz?je, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felel?s agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkez? elváltozásokkal.
A kutatócsoport ezúttal arra vállalkozott, hogy kiderítse, létezik-e az embernél ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a korral járó szellemi hanyatlás között és visszafordítható-e a folyamat a kakaóbab flavonoidjainak segítségével. Régebbi kutatások során ugyanis bebizonyosodott, hogy ezek a vegyületek az egerek esetében el?segítik az idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.
A három hónapon át tartó vizsgálatokban 37 egészséges, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A résztvev?k fele magas, napi 900 milligramm flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm vegyület szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvev?t funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségér?l tanúskodó vérellátást. Emellett valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.
„Az agyi képalkotó eljárás észrevehet? változásokat mutatott ki azoknál, akik magas flavonoid-dózisokat szedtek” – közölte a tanulmány els? szerz?je, Adam M. Brickman docens.
A csoport tagjai szignifikánsan jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40-esek szintjén teljesítettek. Scott A. Small professzor hangsúlyozta, hogy az eredmények hitelesítéséhez nagyobb résztvev?szám szükséges. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141026195046.htm

(MTI)