A kakaó – Istenek eledele

A tizenhatodik századtól elismert Európában, hogy a kakaó egészséges. Azonban ahhoz, hogy ezt megértsük, vissza kell ugornunk az id?ben a közép-amerikai indiánok népi hagyományaihoz, akik a ‘kakaót’ élet elixírként tisztelték.

CacaoNem csupán az arany, ezüst és más drágakövek voltak értékesek, amiket a spanyol hódítók Hernando Cortés vezetésével magukkal hoztak az 1500–as évek derekán. Felfedezték a pici, barna babot is, amelyb?l az indiánok gyomorkeser?t vagy ízletes italt készítettek,amit ‘Xocoatl’-nak vagy ‘chocolatl’-nak neveztek, ahonnan a mai kakaó és csokoládé elnevezés származik. Az azték császár Montezuma, a csokoládés italt adta a katonáinak és az elitnek és jelent?s szerepe volt a szentelési és ünnepélyes szertartásokon egyaránt, mint az istenek itala. Egy svéd botanikus Lin-naeus, aki értesült a kakaó hírnevér?l, megjelölte a növényi fajt egy nemzettségnek és Theobroma cacao L. néven keresztelte el, ami magyarul az ‘istenek italát’ jelenti.

A kakaó 1544-ben érte el az Óvilágot, amikor a leend? II. Fülöp spanyol királynak bemutatták a babokat. A spanyol nemességet annyira elb?völte, hogy a kakaó létét titokban tartották a kivülállóktól közel egy évszázadon át. Akkoriban az italt természetesen annak gyógyhatásai miatt fogyasztották illetve vágykelt? szerként! Az ital híre fokozatosan terjedt el Európában, ekkorra már gyakran fahéjjal és vaníliával ízesítve.

1615-ben, amikor a spanyol hercegn? Anna hozzáment a francia XIII. Lajos királyhoz, hozománya részeként vitte magával a csokoládé receptjét. Az els? rendszeresen csokoláde italt fogyasztó francia a feljegyzések szerint Richelieu bíboros volt, aki ételként és emésztés segít?ként fogyasztotta.

Az angoloknak egészen 1657-ig kellett várniuk az els? kakaó italra, melyet a londoni csokoládé-ivók házában árusítottak. Samuel Pepys, aki híres naplóíró volt, kedvelte ezeket a divatos találkozó helyeket, melyek el?futárai voltak számos férfi klubnak, mint például a Garrick Klubnak, ami ‘A Kakaófa Csokoládé Ház’-ként kezdte meg pályafutását.

A tizenhetedik században a spanyolok Fernando Po szigetén, közel az Afrikai partokhoz, kezdtek el kakaó babot termeszteni. Azonban a kakaó csak az 1880-as évek körül vált világszint? árucikké, amikor az angolok a gyarmatokon, a mai Ghánában kezdték el termeszteni. Afrika nyugati partja a mai napig a világ legnagyobb kakaó-termel? területe, továbbá a cserje termesztése Közép-Amerikában és Nyugat-Indiában, Ázsiában Malájziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is fontos szerepet játszik a nemzetgazdaságban.

A kakaó és a csokoládé történelmén keresztül megfigyelhetjük hogyan lett egy drága luxuscikkb?l tömegtermék, hogyan tette a keser? orvosságként használt italt ízletes étellé az emberi ízlés. Ma a csokoládé egy pompás és fejedelmi termék, amely továbbra is a világ kedvence.

Forrás:eufic.org

És hogy mit lehet tudni  még s csoki/kakaó gyógyhatásairól?