A jódhiány kritikus lehet a születendő gyermek számára.

A  George Washington University  és a  Boston University School of Medicine kutatói közös munkájukban számoltak be a múlt év végén arról  hogy a jódhiány a terhesség és szoptatás alatt milyen negatív hatással bír az anyák ,és a születend? gyermekük egészségére.

A jód szintje az emberi szervezetben  általában csökken nemcsak az USA-ban ,hanem Magyarországon is.Ezt az elemet nem tudja az emberi szervezet el?állítani,küls? forrásból kell beszereznünk. Ez a küls? forrás jó esetben az élelmiszer vagy természetes jódtartalmú élelmiszer kiegészít? ,rosszabb esetben azonban a cél érdekében direkt kálium-jodid bevitel. Jód szükséges a pajzsmirigyhormonok termeléséhez ,és ezeknek a hormonoknak a megfelel? szintje kritikus a magzati idegrendszer fejl?dése szempontjából. A nemzetközi egészségügyi szervezetek állásfoglalása szerint naponta 150 milligramm kalium-jodidra lenne szükség terhesség esetén.

A terhes n?k  enyhe jódhiánya  is negatívan befolyásolja a gyermek IQ-ját és a jódhiány a vezet? oka a mentális retardációnak világszerte.Más kockázatok közé tartozik az anyai és magzati golyva, a fokozott vetélés,és a csecsem?halandóság. Az amerikai pajzsmirigy társaság , endokrinológusok ,és születési rendellenességekkel foglalkozó társaságok szerint a terhességet tervez?knek, terheseknek, és szoptató anyáknak ajánlható a jódkiegészítés .Ezek az ajánlások még nem elterjedtek széles körben ,és a terhességi vitaminok többsége nem tartalmaz jódot.

Az anyatejjel táplált csecsem?k esetében szintén fontos az anya megfelel? jódszintje ,hiszen a gyermek normális pajzsmirigy funkciója függ az anyatejben lev? jódmennyiségt?l.

Az anyai jódhiány ,és ennek következménye már több éve foglalkoztatja a kutatókat, és az ezzel kapcsolatos legújabb vizsgálat a American Journal of Epidemiology, 2013-as 177 .számában jelent meg.

A kutatás szerint az anyaméhben elszenvedett jódhiány még évekig végikíséri a gyermek életét.A tanulmány vetet? szerz?je  Kristen L. Hynes PhD ( University of Tasmania in Australia) szerint bár a kutatásban részt vev? gyermekek kés?bb jódkiegészítést kaptak ,ez nem tudta megfordítani a terhesség alatti anyai jódhiány negatív hatását.

A tanulmányban 228 olyan gyermek vettek részt ,akiknek édesanyja 1999 és 2001 között a tasmániai Royal Hobart Kórházba járt terhesgondozásra.A gyermekek egy olyan id?szakban születtek amikor felfedezték a lakosság enyhe jódhiányát.Ezek a feltételek 2001 októberében megváltoztak amikor ezt a közegészségügyi problémát úgy próbálták megel?zni, hogy a kenyérgyártók jódozott sóval készítették a kenyeret.

A tanulmány szerint a nem megfelel? jódexpozíció az anyaméhben tartós hatással járt. A vizsgálat idején 9 éves gyermekek a standardizált teszteken alacsonyabb pontszámot értek el, különösen az olvasás és a helyesírás terén. Az alacsonyabb jódszint azonban nem befolyásolta a gyermekek matematikai képességeit. A kutatók azt feltételezik ,hogy a jódhiány inkább hallás útján történ? megismerést és a munkamemória fejl?dését  zavarja.

Szerencsére a terhesség alatti jódhiány könnyen kiküszöbölhet?.

Forrás: ScienceDaily