A húszforintos virága – a legdrágább nőszirmunk

Virágzó magyar nőszirom Debrecen mellett. – NG.hu

A húszforintos érméről mindenkinek ismerős lehet a magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica), azonban az április – májusi természetjáró túrák során csak az Északi-középhegységben, a Nyírségben és Debrecen mellett találkozhatunk vele hazánkban. A Nyírségben a ligetes, tisztásokkal tarkított tölgyesek növénye, ami az utóbbi időben jelentősen visszaszorult. A Sóstói-erdőben a XX. század első felének leírásai alapján valóságos mezőket alkotott a „kékliliom”. Különösen nagy mennyiségben díszlett az „Ifjúság völgyében” (ez az erdő keleti fele, a mai erdei tornapálya környéke). Sajnos élőhelyének nagy részét akácosítással tönkretették, de kipusztulásában jelentős szerepet játszott az is, hogy szépsége miatt tövestől kiásták, és kertekbe telepítették.

A latin nevéből gyakran csak „magyar íriszként” vagy egyes vidékeken „kékliliomként” emlegetett növény fokozottan védett növényalfaj, amelynek virtuális árcéduláján kereken 100 000 forintos összeg szerepel. Felfedezését és tudományos leírását Kitaibel Pálnak köszönhetjük, aki 1803-ban egy száraz, meleg, napos erdőszélen fedezte fel Tokaj-hegyalján.

Ez a közepes termetű növényalfaj a nőszirmok családjába tartozik, szára közepes termetű, felálló, egyenes. Levelei laposak, ép szélűek, kard alakúak, oldalra elhajlók lehetnek, hosszuk nagyjából megegyezik a szár hosszával. Az április-májusban nyíló virágai ibolyakékek vagy lilásvörösek, a külső lepelcimpák szakállasok, a buroklevelek zöldek, hártyás szélűek. A virágok közül egyszerre csak egy virágzik, csupán egy-két napig. Miután elvirított, nyílik a következő bimbó. A virágok – az egyszikűekre jellemzően – hat tagúak. A három belső lepellevél összehajló, a három ezek közül csüng ki, a tövén „szakáll” látható. Termése hat rekeszre osztott tok.

Forrás:  NG.hu; TERRA Alapítvány; Greenfo – Zöld iránytű a neten