A homok aranya-homoktövis

A homoktövis az utóbbi évek egyik újra felfedezett kultúrnövénye. Az eddig méltánytalanul mellőzött, ám igen tetszetős, hazánkban is honos cserje lédús, narancssárga, ritkábban citromszínű vagy vörös álbogyó termését fogyaszthatjuk. Valóban intenzív kesernyés-savanykás ízét a dér hidege alakítja édeskéssé. Elsősorban gyümölcskészítmények, pl. dzsemek, befőttek, levek alapanyagaként bukkanhatunk rá, gyakran mézzel, gyümölcslevekkel kombinált, ”szelídített” formában.

A növény terméséből kitűnő, nagy biológiai értékű lé nyerhető

  1.  A jellegzetes aromát kialakító 2,4-6% cukron és 1- 2,4% szerves, elsősorban almasavon, valamint cseranyagokon kívül számos vitamint, ásványi anyagot és aminosavat is rejt.
  2. A homoktövis termése jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint (150-316 mg%),karotint (10–15 mg%),B 1 – (0,016- 0,039 mg%), B 2 -vitamint (0,03- 0,056 mg%) és E-vitamint (0,8 mg%).
  3. Nem hagyható figyelmen kívül értékes kalcium-, magnézium- és cinktartalma sem.
  4. Az aminosavak csoportjából jelentősebb mértékben a cisztein és a fenil-alanin képviselteti magát.
  5. A homoktövis terméshúsa továbbá 1-2%, magja pedig 12- 15%-ban hordoz zsíros olajat, amely érdekes módon más-más összetételt mutat. Míg a húsban elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, addig a magban inkább linol- és linolénsavat találunk.

Az impozáns beltartalmi jellemzők számos előnyös fiziológiai hatást eredményeznek.

  1. Nagy antioxidánsvitamin- és flavonoidtartalma miatt a homoktövis értékes eszköz lehet a daganatprevencióban és a tumorellenes radioterápia kellemetlen kísérőjelenségeinek enyhítésében.
  2. Jelentős C-vitamin-tartalma révén hatékonyan támogathatja az immunrendszer működését.
  3. A növény magolajának baktericid hatást tulajdonítanak. A homoktövis olaját sikerrel alkalmazzák a bőrgyógyászatban, kozmetológiában, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére.
  4. Ősi házi roboráló patikaszer a homoktövis leveléből főzött tea.

Áttekintve a fentieket, igazán kedvező kép alakítható ki a homok aranyaként méltatott homoktövisről.

Forrás: MDOSZ