A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés esélyét

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy ritkább, de veszélyes formája, az agyvérzéses stroke esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényez?t jelenthet – állapította meg egy francia minikutatás.

A vizsgálat során 65 olyan páciens adatait tanulmányozták, akik agyvérzésen estek át.A  kontroll csoportban 65 egészséges résztvev? volt. A tanulmány eredményeit az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia éves gy?lésén fogják bemutatni.
A vérzéses stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérzik. Ritkábban – az esetek 15 százalékában – fordul el?, mint az úgynevezett iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke, de veszélyesebb, mert gyakrabban végz?dik halállal.
A vizsgálat során megmérték a részvet?k vérének C-vitamin-koncentrációját, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat lehet az agyvérzés és a vitamin mennyisége között.
C-vitamin  Összesen 41 százalékuk vérében átlagos, 45 százalékuknál alacsony volt a C-vitamin szintje, 14 százalékuknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg. A stroke-on átesettek vérében általában kevés C-vitamint, az egészséges kontroll csoportnál normális szintet mértek a kutatók.
Az eredmények alapján a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mellett a C-vitamin hiányát is a súlyos betegség egyik tünetének kell tekinteni – magyarázta Stéphane Vannier, a kutatás vezet?je, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa.
Hozzátette, hogy a C-vitamin valószín?leg segít a vérnyomás szabályozásában, valamint a csontokban, a b?rben és más szövetekben található kollagén nev? fehérje el?állításában, ám ezt további kutatásoknak kell tisztázniuk.

Forrás:MTI