A bőr áteresztőképességét növelő ultrahanggal juttathatják be a gyógyszereket

(MTI) – Új módszerükben ultrahangos hullámokkal növelték az emberi bőr áteresztőképességét az MIT (Massachusetts-i Műszaki Egyetem) kutatói, ami hatékonyabbá teheti bizonyos gyógyszerek bőrön át történő bejuttatását a szervezetbe.

Az eljárás gyors és fájdalommentes, mert kiküszöbölheti az injekciós tű használatát.
“Olyan, helyileg alkalmazott szereknél használható, mint a szteroidok, például a kortizol vagy olyan szisztémás szereknél, mint az inzulin és több más mellett antigénes vakcinálásnál is” – magyarázta az eljárás alkalmazhatóságát Carl Schoellhammer, az MIT végzős vegyészmérnöke, a fejlesztőcsoport tagja.
Az emberi fül számára hallható hangok felső határánál nagyobb frekvenciájú hanghullámok, az ultrahangok képesek arra, hogy a bőr legfelső rétege szerkezetének megváltoztatásával átmenetileg áteresztőbbé tegyék a bőrt a gyógyszermolekulák számára. A kutatók két különböző hullámhosszú ultrahangnyalábot alkalmaztak, így érték el, hogy a bőr áteresztőképessége jelentősen emelkedjen.
Az elmúlt években számos helyen zajlanak kísérletek a gyógyszerek bőrön át történő bevitelére. Az MIT-en kidolgozott módszer, a magas és alacsony frekvenciájú ultrahangos hullámok együttes alkalmazása adta eddig a legjobb eredményt – számolt be róla a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.