Nem kell mást tenni csak beilleszteni az étrendbe és várni a hatást? Ki lehet próbálni!
Az alma
Az alma már rágás közben is szinte sikálja a fogakat és akkor még nem beszéltünk a benne lev? almasavról. Az almasav növeli a nyál mennyiségét ami tisztítja a fogakat, és segít eltávolítani a foltokat állítja egy 2013-as tanulmány -University of Grenada (Spanyolország).
Az ananász
Az ananász az egyetlen olyan élelmiszer amely természetes formában tartalmazza a bromelin nev? enzimet amely gyulladásgátló és tisztító tulajdonságokkal bír. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint amely az International Journal of Dental Hygiene cím? szaklapban jelent meg úgy találta, hogy a bromelin hatékony összetev?je lehet egy folt-eltávolító fogkrémnek.
A brokkoli
A brokkoliról már igazán sok minden kiderült nem is illik csodálkozni azon, hogy fogfehérítésben is megteszi a maga dolgát.Magas rosttartalmának köszönhet?en segít csökkenteni a gyulladásokat a szájban ( és természetesen az egész szervezetben). A ropogós friss brokkoli rágcsálása csiszolja és tisztítja a fogakat . A benne lev? vasnak köszönhet?en a kutatások szerint védelmet nyújt a fogaknak a savak ellen amelyek károsítják a fogzománcot, és amelyeket a szájban lev? baktériumok termelnek. Így a brokkoli segít megel?zni a fogak foltosodását és szuvasodását. (European Journal of Dentistry)
A mazsola
Els? ránézésre azt gondolhatnánk ez a rágcsálni való nem kifejezetten védi a fogakat, inkább talán árt. Mégis a kutatások azt mutatják a mazsolával dúsított gabonapehely jobban tisztítja a fogakat és a szájat mint a mazsola nélküli. A mazsola rágása növeli a nyálképz?dést amely semlegesíti a más élelmiszerek és baktériumok által létre hozott savas kémhatást . Viszlát szuvasodás plakkok és foltok.
A sajt
Nem véletlen a tradíció amely szerint az étkezést egy darab sajttal kell befejezni. Mit is várhatunk hát attól a darabka sajttól? Sok-sok ásványi anyagot els?sorban kálciumot és foszfort ami megvédi a fogzománcot.Tejsavtartalma véd a szuvasodástól, plusz ha elég kemény sajtot rágcsálunk n? a nyáltermelés amely megfürdeti a fogakat étkezés után.(American Academy of Cosmetic Dentistry)
A víz
A nap közben ivott víz segíti a nyáltermelést, étkezés közben vagy utána kortyolva pedig egyszer?en kiöblíti a szájat a törmelékekt?l és a laza plakkoktól.
Az eper
Mint az alma az eper is tartalmaz almasavat, a benne lev? ellagitanninok pedig csökkentik a szájban lev? és a fogakat károsító baktériumok számát. A benne lev? C-vitamin segít megel?zni a fogínygyulladást és a fogágybetegségeket. Házi szerként eper szezonban fogfehérítésre összezúzott eper és szódabikarbóna keverékét használhatjuk fogkrém helyett.
A javaslatok igazán egyszer?ek, a betartásuk sem túl nagy probléma, és a jutalmuk egészségesen fehér fogak.